Menu

Frygt, stress og feromoner

Feromoner er stoffer, som kroppen producerer, og som påvirker dit kæledyrs adfærd. Disse feromoner findes i hunde og katte, og bruges hovedsageligt til at advare artsfæller, for at markere deres territorium eller til at friste under parring. Der findes også feromoner der virker beroligende. Produkter fra Adaptil eller Feliway kan bruges mod angst- og stressproblemer hos vores kæledyr.

Ejer med hund

Adaptil til hunde

Hunde med hvalpe frigiver et trøstende feromon gennem mælkekirtlerne, som kaldes Dog Appeasing Pheromone (DAP). Dette sikrer et godt bånd mellem mor og hvalp, og giver hvalpene en form for tryghed. Forskning har vist, at den betryggende egenskab af dette feromon hos hunden også vedvarer senere i livet.

Adaptils feromonprodukter indeholder et stof, der ligner hundens Dog Appeasing Pheromone. Adaptil virker derfor beroligende, lindrende og kan bruges til problemer forbundet med angst, spændinger eller stress hos hunde.

Adaptil Diffuser spreder løbende de beroligende feromoner og er derfor meget velegnet til hunde, der udviser uønsket adfærd derhjemme. Den kan f.eks. bruges til hunde, der lider af separationsangst eller ved flytning. Adaptil Spray er praktisk, når du ønsker at berolige hunden i et lille rum, såsom i bilen eller i en kennel. Sprøjtning af det i bilen før en tur, kan reducere rejsestress og nogle gange rejsesyge. Adaptil Halsbånd anbefales til hunde, der udviser angst og stress relateret adfærd både indendørs og udendørs. Adaptil er også tilgængelig i Adaptil Tabletter. Disse tabletter indeholder ikke feromoner, men indeholder i stedet beroligende naturlige ingredienser. De kan bruges til kortvarig stresslindring, derudover virker disse tabletter inden for 1-2 timer, og er gode til hunde med frygt for fyrværkeri eller frygt for et dyrlægebesøg.

Feliway til katte

For at sætte sig ind i deres omgivelser og markere deres territorium markerer katte genstande ved at ridse dem, og ved at gnide hovedet frigives feromoner. Katte markerer også deres territorium udenfor ved at klø og sprøjte. Hvis en kat begynder at udvise denne adfærd indendørs betyder det ofte, at katten føler sig stresset.

Feliway undersøger de beroligende virkninger af ansigtsferomoner, der frigives når en kat gnubber sit hoved mod dig eller andre objekter. Sprayen og fordamperen indeholder et stof, der minder meget om disse ansigtsferomoner. Ved at bruge Feliway Classic derhjemme, vil din kat altid have de betryggende feromoner omkring sig. Udover at din kat vil føle sig roligere, vil den også føle mindre behov for at udtrykke den uønskede markeringsadfærd såsom sprøjtning. Med produkter som disse kan Feliway hjælpe med at reducere stress-relaterede problemer hos katte.

Feliway Spray kan bruges i korte stressede situationer. For eksempel kan du sprøjte det i transportkassen, før du tager katten med i bilen eller til besøg hos dyrlægen for at hjælpe med at reducere stress forbundet med disse begivenheder.

Udover Feliway Classic er der også Feliway Diffuser. Denne variant fokuserer på forholdet mellem 2 eller flere katte, og indeholder et lignende feromon, der svarer til morkattens feromon CAP (Cat Appeasing Pheromones). Disse feromoner frigives gennem mælkekirtlerne under killingernes fodring og stimulerer en følelse af tryghed, samt bidrager det til båndet mellem mor og killing. Disse feromoner er inkorporeret i Friends produkter. Disse produkter fremmer et sikkert miljø, og kan bruges til at reducere spændinger mellem katte. Det kan blandt andet være spændinger der er forbundet med at jage, stirre, blokere vejen eller slåskampe.

Den seneste version er Feliway Optimum. Dette er et kombinationsprodukt af Classic og Friends, og er ideelt at starte med i tilfælde af uønskede adfærd. Feliway Optimum indeholder en feromonblanding. Det er kombinationen af hoved, ben og moderferomon. Som et resultat hjælper Optimum katte med at føle sig tryggere og mere tilpas, og det hjælper også katte med at leve i harmoni sammen.

Har du spørgsmål om anvendeligheden af Adaptil eller Feliway til dit kæledyr? Så kontakt os via e-mail på: veterinaer@medpets.dk