Menu
Få en unik fodbold slikkemåtte til EM! Læs mere

Probiotika til katte

Probiotika er en samlet betegnelse for mikroorganismer, der menes at være i stand til at hjælpe positivt til genetablering, stabilisering og vedligeholdelse af den naturlige tarmflora, fordøjelsen og afføring.

Mere information

1 - 19 af 20 produkt

En tarmflora i balance

Mikroorganismerne i probiotika er levende bakterier (mælkesyrebakterier). Ofte er bliver disse tilføjet fibre, som har en positiv effekt på tarmfloraen. Med tarmfloraen mener vi alle mikroorganismer, der er naturligt til stede i tarmene på katten. Ofte sammenlignes probiotika med medicin, men dette er ikke korrekt. Probiotika er et kosttilskud, der kan sikre, at din kats immunforsvar styrkes. De gavnlige bakterier i probiotika er allerede naturligt til stede i din kats krop. Når den naturlige balance mellem de normalt tilstedeværende bakterier ændres, er det mere sandsynligt, at vira og sygdomme udvikler sig. Ved at give probiotika chancen for (genopretning af) en korrekt balance i tarmen er større, og derfor kan dette fremme kattens immunforsvar.

Hvornår skal du give probiotika?

Sunde katte der får en velafbalanceret kost, har i princippet ikke have brug for probiotika. Sammensætningen af ​​mange kattefoder er imidlertid ikke optimal, hvilket kan forstyrre balancen i tarmen. Derudover kan katte også lide af overfølsomhed over for for eksempel visse proteiner eller kulhydrater. Dette ses ofte i fordøjelsesproblemer som opkastning eller diarré. Fordi den naturlige balance i tarmen forstyrres, er de mere modtagelige for vira og sygdomme. For at genoprette balancen, kan det være en fordel at supplerer med probiotika ud over deres regelmæssige kost. Det er selvfølgelig også vigtigt, at kosten justeres så katten ikke længere får foder der indeholder de allergener, den er overfølsom overfor. 

Antibiotika forstyrrer også de gode bakterier

Det kan ske at din kat får en infektion forårsaget af en baktier, og dyrlægen derfor vil ordinerer en antibiotikakur. 

I en række situationer kan det ske, at din kat har brug for antibiotika i længere tid. En ubehagelig og almindelig bivirkning af antibiotika er diarré. Mens antibiotika er designet til kun at dræbe de skadelige bakterier, kan de også have en negativ effekt på de gavnlige bakterier, der er naturligt tilstede i tarmen. Ved at give probiotika efter en antibiotikakur, vil tarmfloraen hurtigere finde tilbage til sin naturlige balance igen. 

Præbiotika

Mange præparater er en kombinationer af probiotika og præbiotika. Præbiotika er stoffer, der er gavnlige for væksten af de ​​gode tarmbakterier. Ved også at give præbiotika påvirkes tarmmiljøet på en sådan måde, at genopretning af tarmfloraen er mulig. Stoffer, der hører til præbiotika, er for eksempel ufordøjelige kulhydrater eller kostfibre.

Præbiotika sørger for at probiotika er muligt. Jo mere præbiotika der er tilstede i tarmen, jo flere og bedre mælkesyrebaktierne er der også.

Råd og vejledning

Som tidligere nævnt behøver sunde katte, der får en god, afbalanceret kost, i princippet ikke probiotika. Hos ældre katte eller katte, der har fået antibiotika, kan et kosttilskud med probiotika hjælpe og fremskynde  genopretningen af tarmfloraen. Hvis du er usikker på, om din kat har brug for probiotika, kan du kontakte din dyrlæge for at få råd og vejledning.