Menu

Nytårsangst hos katte

Mange kæledyr er bange for høje og uventede lyde. Fyrværkeri kan give katte panik pga. de høje lyde. Katte skræmmes af de høje knald og lyset, som ofte komme samtidigt. Nogle katte er mere følsomme over for høje lyde end andre, men næsten alle katte oplever fyrværkeri som truende. Katte som bliver bange gemmer sig ofte, tør ikke længere gå ud, begynder at miave højt eller bliver pludselig urene igen.

Mere information

1 - 14 af 15 produkt

Forholdsregler

Du kan tage flere forholdsregler for at afhjælpe kattens frygt.

Bevar roen

Først og fremmest er det vigtigt, at du selv forbliver rolig. Du kan også aflede kattens opmærksomhed ved for eksempel at give den et legetøj.

Undgå direkte kontakt med fyrværkeri

Sørg også for, at katten kommer så lidt i kontakt med fyrværkeri som muligt. Hold alle vinduer og døre i dit hus lukket, også kattelemmen, så din kat ikke kan løbe udenfor. Hold katten indendørs et par dage før nytårsaften. Ellers risikerer du, at katten allerede er skræmt af et par høje brag, og at den løber væk.

Skab en sikkert plads

Skab et sikkert sted i huset, hvor katten kan trække sig tilbage, gerne væk fra støjen. De fleste katte kravler ind under en seng eller sofaen. Lad katten blive der så længe den vil. Træk gerne gardinerne for i hele huset, så katten ser så lidt lysglimt som muligt. Det kan også hjælpe, at lade lyset være tændt i huset eller i det rum, hvor katten er. På den måde er lyset, der blinker udefra, mindre synligt for den. 

Support

Der er forskellige produkter på markedet, der har en beroligende virkning på angst eller stress uden at katten bliver sløv. I de fleste tilfælde skal du starte behandlingen i god tid inden nytår for optimal effekt. Et nyt, men i de fleste tilfælde effektivt produkt mod angst og stress er Thundershirt til katte. Trøjen giver blidt, konstant pres, som har en beroligende effekt på katte med angst eller som er rastløse. Du kan kombineres med Feliway Classic. Feliway er en syntetisk kopi af kattens ansigtsferomon og ‘markerer’ kattens miljø som sikkert og velkendt. Dette gør det til et effektivt middel i situationer forbundet med frygt og stress, såsom tiden omkring årsskiftet.

Adfærdsterapi

Du kan træne din kat til lyden af fyrværkeri. Der findes for eksempel CD’er med lyde af realistiske lydoptagelser af tordenvejr og fyrværkeri. Det er vigtigt, at du begynder at træne i god tid inden årsskiftet ved hjælp af denne cd. På denne måde vænner katten sig langsomt, men sikkert til lydene. Dette kan i høj grad reducere kattens angst.