Menu

Feliway – Stresset katteadfærd

Feliway er en syntetisk kopi af kattens feromon, det såkaldte ansigtsferomon. Dette katte feromon frigives af specielle kirtler og produceres af kirtler omkring din kats mund og hage. Ved at gnide hovedet langs genstande (hvilket er en typisk adfærd alle katteejere vil genkende), afgiver katten feromonerne til sine omgivelser. På denne måde markerer katten sit territorium, inden for hvilket den føler sig tryg og tilpas. Den naturlige markeringsadfærd med feromoner er afgørende for din kats velbefindende. De feromoner, som en kat frigiver til sit miljø ved at gnide, giver den ro i sindet, sikkerhed og selvtillid.

Killing i en kurv

Hvad er Feliway?

Feliway er en syntetisk kopi af kattens feromon, det såkaldte ansigtsferomon. Dette katte feromon frigives af specielle kirtler og produceres af kirtler omkring din kats mund og hage. Ved at gnide hovedet langs genstande (hvilket er en typisk adfærd alle katteejere vil genkende), afgiver katten feromonerne til sine omgivelser. På denne måde markerer katten sit territorium, inden for hvilket den føler sig tryg og tilpas. Den naturlige markeringsadfærd med feromoner er afgørende for din kats velbefindende. De feromoner, som en kat frigiver til sit miljø ved at gnide, giver den ro i sindet, sikkerhed og selvtillid. Disse feel-good-signaler hjælper katten til at overvinde enhver stresset situation, og til at føle sig godt tilpas i sit miljø. Hvis de betryggende feromoner i ansigtet mangler, for eksempel fordi katten er for stresset eller kommer ind i et nyt miljø, vil Feliway være med til at genoprette kattens velbefindende hurtigt og med lethed.

Derudover er en ny variant af dette produkt for nyligt blevet lanceret: Feliway Friends. Dette er lavet ved hjælp af Cat Appeasing Pheromone (CAP). Dette er et feromon, som moderkatten frigiver når hun får killinger, for at få dem til at føle sig trygge og bygge et bånd sammen. Feliway Friends diffuser hjælper med at forene konflikter og spændinger mellem katte, og hjælper dem med at leve i harmoni.

Hvordan fungerer Feliway?

Som angivet overfor er Feliway-produkter i virkeligheden en kopi af kattens originale feromoner. Derfor har den de samme positive egenskaber, hvilket giver katten en beroligende og tryg følelse. Katte ansigtsferomonerne udstedt af de forskellige Feliway-produkter kan ikke spores af mennesker.

Hvordan fungerer Feliway?

Som angivet ovenfor er Feliway-produkter i virkeligheden en kopi af kattens originale feromoner. Derfor har den de samme positive egenskaber, hvilket giver katten en beroligende og tryg følelse. Katte ansigtsferomonerne udstedt af de forskellige Feliway-produkter kan ikke spores af mennesker.

I hvilke situationer kan Feliway bruges?

Feliway kan anvendes effektivt i forskellige situationer:

Sprøjtning

Når din han- eller hunkat markerer sit miljø ved at sprøjte og/eller tisse indendørs, kan det ske grundet flere årsager. Hvor irriterende det end er, så er det en naturlig måde for katten at kommunikere med sine omgivelser. Både kastrerede og ikke kastrerede katte markerer deres territorium ved at sprøjte. Der er dog forskel i hvor hyppigt dette sker. Det er ikke ualmindeligt, at katte sprøjter i stressede situationer eller tisser i huset. Hvis dette ser ud til at udvikle sig til en vane, hvor katten sprøjter flere gange om dagen og nye steder, kan det være et tegn på at katten ikke føler sig tilpas i sine omgivelser.

Til behandling af sprøjteadfærd er Feliway diffuseren det bedste alternativ. Placer dette i en fatning i et område, hvor din kat sprøjter. For yderligere støtte kan du bruge Feliway spray til at påføre på specifikke områder, hvor katten sprøjter. Hvis flasken inde i diffuseren er tom, kan du erstatte den med en Feliway refill.

Katte kradseadfærd

Når en kat udviser kradseadfærd og ødelægger møbler, tapet eller tæpper, gør den det primært for at markere sit territorium. Overdreven kradseadfærd har generelt intet at gøre med neglepleje. For at markere territoriet over for andre katte, kradser katte normalt på synlige steder – ofte i nærheden af hvilesteder. For at markere territoriet stærkere, kradser katte normalt i det samme område igen og igen. En sådan kradseadfærd indikerer utryghed: katten føler sig ikke helt tryg i sit miljø, og skal derfor markere sit territorium igen og igen. Hvis din kat klør sig i uønskede områder, kan du bruge Feliscratch.

Feliway spray er ideel til behandling af uønsket kradseadfærd. Ved at påføre Feliway Spray på steder, hvor katten kradser, giver du katten en følelse af tryghed, hvilket eliminerer behovet for at markere territoriet igen og igen.

Flytning, renovering og istandsættelse

Katte er landdyr, der markerer deres miljø med både visuelle egenskaber såvel som lugt. Når du flytter, renoverer eller istandsætter huset (f.eks. ved køb af nye møbler), forsvinder det visuelle og duftmærkerne som katten tidligere har påført, samt følelsen af fortrolighed og velvære.  Derudover har katte en tendens til at gå langt hjemmefra i et nyt miljø – med alle dets mulige konsekvenser.

Med Feliway diffuser kan du hjælpe din kat med at føle sig godt tilpas i et nyt miljø. Tilstedeværelsen af de betryggende feromoner får det nye miljø til at føles noget velkendt. Det anbefales derfor hvis det er muligt, at placere diffuseren i den nye bolig et stykke tid inden flytning. Det er også klogt at bruge Feliway diffuseren inde i det gamle hus til at slappe katten af og forberede den til flytning.

Høje lyde

Katte er generelt ængstelige dyr. Derfor kan høje og især uventede lyde, og meget støj være en stressfaktor. Fødselsdage med mange gæster – eventuelt kombineret med flytning af møbler, der får katten til at skifte territorium, eller nytårsaften er af samme grunde heller ikke de hyggeligste dage for katte. Stress forårsaget af menneskemængder og støj i deres omgivelser, kommer ofte til udtryk i sprøjtning og uønsket kradseadfærd.

I disse dage hvor din kat har et ekstra behov for sikkerhed og tryghed, kan Feliway diffuser være løsningen. For at give tilstrækkelig tid til, at de trøstende feromoner kan sprede sig, så anbefales det at diffuseren tilsluttes cirka en uge før de pågældende dage.

Transport og besøg hos dyrlægen

Katte er meget følsomme over ændringer i deres rytme og omgivelser. Transport af din kat (eksempelvis til et dyrlægebesøg), er derfor en ekstra kilde til angst og stress. For at gøre det lettere for dig at transportere din kat og for at gøre det lidt mere behageligt for din kat, kan du påføre Feliway-sprayen på transportkassen ca. 15 minutter før afgang. Hvis katten ser anderledes ud efter besøg hos dyrlægen (f.eks. på grund af halsbånd eller Medical Pet Shirt), så er det muligt at andre katte der er tilstede, vil reagere anderledes på ’patienten’.

Kattepensionsophold

Nogle gange er det nødvendigt midlertidigt at sætte din kat på et kattepension. Dette er et nyt miljø, der naturligvis kan medfører frygt og uro. Feliway spray kan gøre din kats ophold i pensionatet mere behageligt. Hertil bør det midlertidige ophold behandles med sprayen 15 minutter i forvejen, så de beroligende feromoner har tilstrækkelig tid til at virke, og afgive de beroligende stoffer. Ved at tilslutte diffuseren et par dage før hjemkomst, kan du få din kat til at føle sig mere tilpas i familiens hjem.

Flere katte i samme husstand

I et hus, hvor flere katte bor sammen, kan der opstå komplekse sociale strukturer – fra harmonisk sameksistens til intens konflikt. For ejeren er det ofte meget svært at finde årsagen til konflikten. En anspændt situation fører til rastløshed og stress med alle de konsekvenser de medfører – bl.a. sprøjtning, uønsket kradseadfærd mv.

Feliway Friends diffuser kan hjælpe med at balancere forholdet i en husstand med flere katte, og genoprette freden. Det kan være effektivt til f.eks. at stoppe at katten stirrer, blokerer, slås, jagter og skaber konflikter med eller uden sprøjtning. Det er dog vigtigt først at tage de nødvendige standardforanstaltninger: sørg for, at der er nok affaldsbakker (antal katte +1), fodrings- og drikkefaciliteter og skjule- og /eller hvilesteder. Den tommelfingerregel, der ofte bruges er: ”ikke flere katte i huset end ledige rum, hvor de kan trække sig tilbage”.

Har du spørgsmål vedrørende tandpleje til hunde og katte? Kontakt venligst vores dyrlæge på e-mail: veterinaer@medpets.dk