Menu

Lopper og flåter Hund

Det kan være generende for hunden at får lopper eller flåter, og den vil gerne af med dem igen. Heldigvis findes der forskellige produkter som kan hjælpe din hund, og endda nogle som kan beskytte mod lopper af flåter.

Mere information

1 - 9 af 9 produkt

Flåter og et passende flåtafvisende middel

Flåter tilhører acari-familien, en underklasse af arachnids. Der er fire par ben i det forreste område af den poseformede krop, der er så typisk for flåter. I hvileposition kan de faktiske munddele ikke ses. Proboscis (hypostome), der har modhager, er dækket af de taktile organer. Under sugeprocessen ridser flåtten huden og skubber snabel ind i såret. Flåtten udskiller spyt, for eksempel for at forhindre blodpropper og for at hæmme følelsen af smerte. Mens nogle typer kryds kun suger i 30 til 60 minutter, med andre tager denne proces et par dage til uger, hvor flåtens krop hæver op til hundrede gange sin oprindelige vægt. Efter sugning frigøres flåtten sig fra værten. Imidlertid kan ubehagelige sygdomme overføres gennem spyt eller andre kropsvæsker under sugeprocessen.

Sygdomme og lidelser forårsaget af lopper og flåter

Den mest almindelige flåtbårne sygdom er borreliose. Borreliose forårsages dog ikke af selve flåten, men af en bakterie, som flåter kan bære. Borreliose er farligere for mennesker end for hunde. Hunde får normalt en anden infektion, der spredes af flåter, babesiose (piroplasmose, flåtfeber) og ehrlichiose (rickettsiose). Efter et flåtbid får hunde pludselig høj feber, nogle gange gulsot eller endda alvorlig anæmi. Urinen bliver derefter grøn eller rød. Symptomerne på rickettsiose er høj feber, sløvhed, appetitløshed, hævede lymfeknuder og blødninger. Hvis disse symptomer er synlige, skal der handles hurtigt.

Fjernelse af flåter: Det er vigtigt at gøre det hurtigt!

Tjek regelmæssigt din hunds pels for flåter, og fjern dem med en flåttang. For jo længere en flåt kan suge sig fast, jo mere sandsynligt er det, at den overfører patogener. Undgå at bedøve eller knuse flåter! De kan tømme indholdet af deres (potentielt inficerede) spytkirtler ind i din hunds hud, før du kan fjerne dem. Flåten skal gribes så tæt på hundens hud som muligt, når den fjernes. Det er også en god idé at trække eller vride flåten ud langsomt og kontrolleret. Hvis du ikke er sikker på, hvordan du sikkert fjerner flåter, er det bedre at kontakte din dyrlæge, hvis du er i tvivl.

Der findes også forskellige flåtbehandlinger til din hund, f.eks. Frontline Combo, Frontline Spot On, Advantage eller Frontline spray.

Lopper hos hunde

Lopper er bittesmå parasitter, der lever af blod. Der findes mange forskellige typer lopper. Fælles for dem alle er, at de foretrækker varme, beskyttede steder mellem hårene i pelsen. Den kløe, der er typisk for et loppeangreb, skyldes loppens spyt. Når parasitten stikker, efterlader den altid noget af sit spyt på eller i huden, hvilket forårsager intens kløe. Et symptom på lopper er, når hunden klør sig mere end normalt. Loppeangreb skal tages alvorligt, da de kan overføre mange forskellige sygdomme og inficere hunden med bændelorm.

Hvordan ved du, at din hund har lopper?

Hvordan ved du, om din hund har lopper? Hvis din hund pludselig springer op og derefter begynder at kradse vildt eller rulle sig på gulvet, er det et tydeligt tegn på loppeangreb. Selve lopperne er meget svære at se med det blotte øje, fordi de er så små og også gemmer sig godt. Derfor er det lettere at tjekke hundens hud for irritation. Lopper foretrækker at bide på lettilgængelige steder som maveområdet, indersiden af poterne eller ledbøjningen. Brændende røde pletter kan indikere tilstedeværelsen af lopper. Nogle gange kan man også se de små parasitter, hvis de bevæger sig hen over huden, når pelsen falder af. Lopper kan bekæmpes på flere måder. En mulighed er at bruge en loppekam, som fjerner parasitterne.

Loppedråber er en ideel beskyttelse mod lopper hos hunde

Det mest anvendte alternativ til at bekæmpe lopper og forhindre dem i at blive til et angreb er loppemidler i flydende form: loppedråber (Frontline Spot On produkter). Dråberne påføres direkte på huden i nakkeområdet med en lille, handy pipette (sørg for at læse brugsanvisningen omhyggeligt før brug). De enkelte produkter beskytter derefter mod lopper i en periode på mindst fire uger. Der findes også Frontline-produkter, som giver ekstra beskyttelse mod flåter. For effektiv beskyttelse er det nødvendigt at behandle alle kæledyr i husstanden på samme tid.

Glem ikke miljøet!

Kun 5% af lopperne findes på selve hunden. De andre 95%, såsom æg og larver, lever i dit kæledyrs omgivelser. Det er derfor nødvendigt også at behandle hundens omgivelser for at minimere risikoen for tilbagevendende angreb. Dette kan gøres med Frontline miljøspray. Derudover bør alle tekstiler som puder, tæpper eller hundesenge, som hunden kommer i kontakt med, vaskes ved høj temperatur (mindst 60°C), hvis det er muligt.