Menu

Har din hund brug for en mundkurv?

Nogle gange er det nødvendigt med en mundkurv som et redskab eller for at forhindre uønsket adfærd. Hvilken mundkurv passer til dine behov?

Hun med mundkurv

Nogle gange er en mundkurv nødvendig som et værktøj eller for at forhindre uønsket adfærd. Dette omfatter hunde, der skal undersøges af dyrlæge (for at forhindre, at de bider af smerte/frygt) eller hunde, der ikke kommer godt ud af det med andre hunde på gåture. Derudover forpligter reglerne i udlandet dig nogle gange til at sætte mundkurv på din hund, eller at du medbringer en mundkurv.

Typer af mundkurve

Forskellige type mundkurve er tilgængelige, herunder en nylon mundkurv (næserem) eller en mundkurv lavet af plastik, læder eller metal.

En nylon mundkurv (Pawise Nylon Muzzle eller Henry Schein Muzzle) er en kraftig rem der bindes rundt om munden og bag ørene. Dette kan forhindre din hund fra at bide. Sørg for at få den rigtige størrelse, da hunden stadig kan bide, hvis remmen er for løs. Denne rem er også velegnet, når i skal besøge dyrlægen. Bemærk venligst: Da denne mundkurv sikrer at munden er helt lukket, kan din hund heller ikke puste med den på. Dette betyder, at produktet IKKE er egnet til længerevarende brug, brug på varme dage eller på gåture.

Der er også mundkurve i form af en ”kegle” (Baskerville Ultra Muzzle eller Baskerville Plastic Muzzle). Denne mundkurv sættes rundt om hele munden, og fastsættes med en rem bag ørerne. Dette næseparti ser måske lidt mere ”intens” ud end en næserem, men den er mere behagelig for hunden at have på. Hunden kan både bevæge munden, puste og drikke med denne mundkurv. Når du spænder den rigtigt, er der desuden ingen risiko for, at hunden stadig kan bide. Forskellige type mundkurv er tilgængelige, såsom en plastik eller læder mundkurv. Plastmundstykket er nemt at holde rent. Det er vigtigt, at mundingen sidder ordentligt, så den ikke sidder for stramt, men heller ikke for løs, så den bevæger sig.

For hunde med en kort tryne (såsom Mops, Engelsk og Fransk Bulldog) er det meget svært at finde en mundkurv, der sidder ordentligt. På grund af hundens anatomi vil næsepartierne ikke blive på plads. Derudover fordi at næseryggen er meget kort, kan næsepartiet blokere øjnene. Dyrlæger bruger nogle gange en linnedrem. Denne rem lægges rundt om næsen med en knap på næseryggen, og krydses derefter under munden, hvilket også gør at den kan bindes bag ørerne. Denne mundkurv er kun egnet til kortvarig brug.

Hvordan kan du lære din hund at bære mundkurv?

Hvis du pludselig sætter mundkurv på din hund, kan det være en ubehagelig og stressende/ængstelig oplevelse. Derfor er det vigtigt at introducere næsepartiet gradvist, og lære din hund at bære det ved hjælp af positiv association.

Lad din hund stifte bekendtskab med mundkurven først, ved at vise den til hunden. Sørg for at have masser af godbidder eller kiks ved hånden. Når din hund kommer for at indsnuse næsepartiet, så beløn den med din stemme eller en godbid. Så venter du, indtil din hund sætter en del af sin næse i mundkurven for at belønne den. Næste skridt er at sikre, at hunden sætter næsen helt ind i mulen, før den får belønningen. Dette kan gøres ved at putte godbidden i mundkurven eller ved at tilbyde godbidden gennem en af åbningerne foran på næsepartiet.

Når hunden uden tøven sætter næsen i mundkurven, kan du begynde at forsøge med at holde mundkurven om næsen i et par sekunder, inden du giver belønningen. Du kan blive ved med at tage den lidt længere. Når hunden tolererer mundkurven godt, kan du placere remmene bag ørerne, og holde den i et par sekunder på denne måde. Dette giver hunden mulighed for at vænne sig til følelsen af, at næsepartiet sidder fast. Hvis hunden er god, så beløn den igen med din stemme og en godbid. Næste trin er at sætte remmen på i et stykke tid, beløn hunden hvis den holder sig roligt, og tag den så af med det samme. Øv derefter dette trin, og hold remmen fastspændt lidt længere hver gang. Giv en række godbidder, den ene efter den anden. Det er vigtigt at tage mundkurven af, inden hunden begynder at finde det ubehageligt.

Hvis hunden kommer igennem disse øvelser med succes, kan du prøve at gå en lille tur med din hund iført mundkurv. Udfør denne øvelse derhjemme først. Hvis det går godt, kan du tage din hund på en lille tur udenfor. Hvis hunden er god, kan du belønne den med din stemme eller give den en godbid gennem mulen.

Giv først og fremmest din hund opmærksomhed, når den har Trixie Muzzle Flex mundkurven på, da den skal lære at det er OK at have næsepartiet på, og endda kan være sjovt. Når du tager mulen af, behøver du ikke længere at belønne din hund. Ellers kan hunden få det indtryk, at det sjove starter når mulen tages af.

Regler i Danmark

En række racer er ikke tilladt her i landet, herunder amerikansk bulldog, boerboel, pitbull terrier, Tosa Inu, amerikansk staffordshire terrier, Kangal, centralasiatisk ovtcharka, kaukasisk ovtcharka, Sarplaninac, Tornjak, Fila Brasileiro og Dogo Argentino. Hvis disse racer er købt inden den 17. marts 2010, må de blive i Danmark, men skal være i snor og have lukket næseparti. Du skal kunne bevise, at hunden er købt før denne dato. Hvis din hund ligner en af ​​de ovenstående racer, skal du også kunne bevise, at den ikke tilhører disse racer. Læs mere om hundeloven her.

Regler i andre lande:

I nogle lande er der regler om at bære mundkurv. Her er der en oversigt over få lande i Europa:

  • Tyskland: I nogle byer er der et krav om mundkurv på din hund (for specifikke racer)
  • Spanien: I Spanien skal ”potentielt farlige hunde” altid være i snor og skal også bære mundkurv.
  • Italien: På offentlige steder skal hunde være i snor og bære mundkurv.
  • Østrig: Hunde skal være i snor, og mundkurve er påkrævet i offentlig transport.
  • Schweiz: I forskellige steder i Schweiz kan der være regler om at hunde skal bære mundkurv. Kontakt venligst din feriebolig eller dyrlægetjeneste for yderligere information.
  • Kroatien: Doberman, Rottweiler, Mastiff, tysk og belgiske hyrdehunde, amerikansk staffordshireterrier, bullterrier, japansk kamphund, stor japansk spitz, Sarplaninac og krydsninger af disse racer skal være i snor og bære mundkurv i offentlige rum.
  • Ungarn: Her skal de altid have en snor og mundkurv på.
  • Holland: I øjeblikket er der ingen krav om at sætte mundkurv på din hund i Holland, men det kan bruges som en foranstaltning efter en bidehændelse. Myndigheder i Holland forsøger at reducere bidehændelser ved at oprette en liste over højrisikohunde. Ejere af disse racer bliver nødt til at deltage i et hundetræningskursus i fremtiden. Det er dog ikke kun disse hunderacer, der forårsager bidehændelser. Mange bidehændelser er forårsaget af andre hunderacer, ofte i en hjemmesituation. Derfor har LICG oprettet en side, hvor folk kan få mere information om at forstå hundes adfærd, træne en hund og hvad man skal gøre, når en bidehændelse har fundet sted.
  • Storbritannien: I øjeblikket er der intet krav om at du skal sætte mundkurv på din hund i Storbritannien. Der er dog blevet sammensat en liste over racer, som omfatter hunde, der slet ikke er tilladt i Storbritannien. Disse racer omfatter Pit Bull Terrier, Japansk Tosa, Dogo Argentino og Fila Brasileiro. Folk, der ejer en af disse racer, kunne se dem blive taget væk af politiet eller den lokale kommunes hundevogter. Hunde, der matcher mange af egenskaberne for en af de førnævnte racer, kan også være en forbudt type. Se venligst denne liste over forbudte hunde her for mere information.

I mange ferielande er du forpligtet til at sætte mundkurv på din hund, så sørg for at du medbringer en mundkurv, der passer rigtigt, og lær samtidig din hund at have den på inden i rejser.