Menu

BARF – Råkost foder

Udtrykket BARF er en forkortelse, der på engelsk står for ”Biologically Appropriate Raw Food” eller ”Bones and Raw Food”. Dette er blevet mere og mere populært, i løbet af de sidste par år. I denne artikel kan du læse mere om historien, baggrunden, fordele og ulemper ved BARF.

Rødt kød

Udtrykket BARF er en forkortelse, der på engelsk står for ”Biologically Appropriate Raw Food” eller ”Bones and Raw Food”. Dette er blevet mere og mere populært, i løbet af de sidste par år. I denne artikel kan du læse mere om historien, baggrunden, fordele og ulemper ved BARF sammenlignet med en mere traditionel kost, såsom Royal Canin hundefoder.

Oprindelsen af BARf

Oprindelsen af ​​denne diæt går tilbage til omkring 1930; holistisk dyrlæge Juliette de Baïracli Levy skrev håndbøger, der anbefalede, at ejere fodrer deres hunde med råt kød og knogler “The Complete Herbal Book for the Dog”(1950). Ian Billinghurst, som er en australsk dyrlæge, er set af mange som værende grundlæggeren af den nuværende BARF trend. Han har skrevet den velkendte bog ”Feeding the adult dog. Give your dog a bone”(1993).

Kød og ben

Idéen bag BARf er simpel: Hunde og katte er kødædere. Deres tænder og fordøjelsessystem er naturligvis fuldt udstyret til at spise kød og ben. Der er forskellige måder at fodre et dyr på med råt kød:

  • Klar til at spise kødmad: Disse er kommercielt tilgængelige rå frosne fødevarer. Disse fødevarer er formuleret som komplette animalske fødevarer og bør indeholde alle de nødvendige næringsstoffer.
  • Hjemmelavet kost med råt kød: Her er nogle forskellige eksempler:

BARF ifølge Ian Billinghurst, så indeholder denne diæt 60% råt kød, suppleret med en række ingredienser, som hunden (ulven) også ville spise i naturen. Disse ingredienser er blandt andet: grønne grøntsager, orgelkød, æg og små mængder korn og bælgfrugter.

BARF ifølge dyrlægen Tom Lonsdale, så er denne diæt baseret på sammensætningen af byttedyr. Der er ikke tilsat korn, grøntsager eller mælkeprodukter. Hvis det er muligt, bør dyreejere stræbe efter at fodre deres dyr med hele animalske slagtede kroppe.

Supplement

Hvis kosten kun er råt kød og ben får hunden eller katten ikke en komplet dagsration. kosten skal suppleres med næringsstoffer som calcium, fosfor, vitamin B, C og D samt Omega 3 og 6 fedtsyrer. Vores sortiment omfatter BARF foder til hunde produkter, såsom forskellige kosttilskud fra Canina og Cdvet.

 

Erfaringer med BARF

Hundes erfaringer med BARF er normalt positive. Mængden af afføring formindskes og er af højere kvalitet, huden bliver ikke irriteret, ørebetændelse forsvinder og pelsen får en bedre glans. Fordelene ved en BARF diæt er ikke understøttet af videnskabelig dokumentation. De positive effekter beskrevet ovenfor er baseret på dyrlægers og hundeejers erfaringer.

Risici ved en BARF Diæt

Det der er videnskabeligt bevist, er den mulige risiko forbundet med at fodre dit dyr med råt kød. Råt kød kan være inficeret med skadelige bakterier, såsom campylobacter og salmonella, som kan give alvorlige mave-tarmproblemer. Derfor er det ikke rådet at give dit dyr råt kød, hvis du har en hvalp eller hvis dit dyr eller nogen i din husholdning har et svækket immunsystem. Fodring af knogler kan også medføre risiko for, at skarpe kanter på benet punkterer maven eller tarmvæggene, hvilket resulterer i negative virkninger.

Råd

Hvis du overvejer at give din hund og/eller kat råt kød, bedes du kontakte din dyrlæge om sammensætningen af ​​den daglige ration og få kosten kontrolleret af en kompetent person, der kan sammensætte kosten så den er så komplet og afbalanceret som muligt. Du kan også vælge en mere konservativ kost som f.eks. Farm Food, der er naturligt hundefoder af høj kvalitet uden konserveringsmidler. Dette hundefoder er lavet af komprimerede pellets, hvilket sikrer at ingen vitale ingredienser går tabt under produktionsprocessen. Høj renhed og en speciel måde at producere på, giver dit kæledyr en skinnende pels og sund afføring.

Fiskefoder til hunde

Hvis du er en hundeejer, der leder efter en anden måde at fodre din elskede firbenede ven på, kan en fiskediæt være et alternativ. En fiskebaseret diæt fra Fish4dogs kan give et afbalanceret og dejligt måltid, der er spækket med Omega 3 fedtsyrer og letfordøjelige proteiner. Fish4Dogs ingredienser er hentet fra norsk dambrug, der har rent og koldt vand, hvor der ikke bruges hormoner eller antibiotika.