Menu

Diætfoder til hunde og katte

Der findes mange forskellige typer foder til hunde og katte. Disse kan omfatte tørfoder eller en kødædende diæt. Derudover er der forskel på knasende knaster og pressede korn, og forskel baseret på sammensætningen af maden. Der findes korn/glutenfrie korn og højt kødbaseret stykker, der er sammensat på en måde, som gør at dit kæledyr får præcis den mængde næringsstoffer den har brug for.

Hund og kat der spiser

Alle disse diæter har grundlæggende det sammen mål, nemlig at støtte dit kæledyr til at leve et sundt liv så længe som muligt.

Hvad hvis dit dyr trods al den gode pasning bliver syg? I så fald er der udviklet specielle diætfoder, som støtter din hund eller kat med en bestemt lidelse.

Diætmad er blevet udviklet til at understøtte forskellige organsystemer. Ved at støtte dit kæledyr med diætfoder kan mængden af ​​medicin ofte reduceres, og i nogle tilfælde er et diætfoder alene tilstrækkeligt til at give dit kæledyr en god livskvalitet i lang tid fremover.

Nedenfor er en oversigt over det mest almindelige diæt foder til hunde katte med disse diæters vigtigste egenskaber.

Nyrer

Desværre er nedsat nyrefunktion meget almindelig hos vores hunde og katte. Ofte forekommer dette hos ældre dyr, men det kan også opstå som følge af genetisk disposition eller andre problemer. Der er mange støttende diæter, som er lavet sådan at de indeholder færre men højere kvalitetsproteiner og flere kalorier, så dyrene skal spise mindre. Dette resulterer i mindre forbrug af fosfat og salt. Tilsætningen af ekstra omega 3 fedtsyrer er også med til at støtte organerne. På denne måde aflastes nyrerne og ofte understøttes blodtrykket også, hvormed disse måltider ofte egner sig til dyr med hjerteproblemer og forhøjet blodtryk.

Hjerte

Som før nævnt er de fleste nyrestøttende diæter også velegnede til at støtte hjertet. Der er også en række særlige hjertestøttediæter. Disse diæter er baseret på et lavt saltindhold (NaCl) og indeholder optimalt indhold af kalium og fosfor. Derudover tilsættes ofte taurin og L-carnitin og ekstra B-vitamin for at understøtte normal hjertemuskelfunktion.

Mave, tarm og bugspytkirtel

Mange dyr har klager over fødevareintolerance eller er tilbøjelige til at få opkast og diarré. Betændelse i bugspytkirtlen er også et problem, som vi jævnligt ser hos hunde og katte. Der er et stort udvalg i forskellige diætmad, som kan gives for at bekæmpe disse problemer. Let fordøjelig med ingredienser af høj kvalitet og høj energitæthed. Mulige tilsætninger af præbiotika som FOS og MOS. Yderligere omega 3-fedtsyrer understøtter en sund mave-tarm-kanal.

I tilfælde af støtte til bugspytkirtlen/bukspytkirtlen har disse diæter et lavt fedtindhold. Ved fødevareintolerance og fødevareallergi anvendes ofte en diæt baseret på 1 (ukendt) proteinkilde og 1 kulhydratkilde eller hydrolyserede (dvs. hakkede små) proteiner.

Lever

Leveren spiller en væsentlig rolle i stofskiftet. Leversygdomme er helt sikkert almindelige hos hunde. For eksempel leverbetændelse (hepatitis) eller leverinsufficiens, men også medfødte abnormiteter som levershunt og Wilsons sygdom. De fleste leverdiæter har et reduceret kobberindhold i kombination med et øget zinkindhold for at begrænse celleskader i leveren. Derudover er der tilsat antioxidanter for at reducere leverskader. Lavt saltniveau holder blodtrykket under kontrol. Fordi kroppen har brug for energi nok, og fordi man vil forhindre kroppen i at nedbryde kroppens proteiner, indeholder en leverdiæt ofte en øget mængde fedt.

Hud og fødevareallergi

Atopi og fødevareallergi er meget almindelige problemer hos hunde og katte. Derudover kan dyr hurtigt lide af en tør eller fedtet pels eller andre problemer i form af hårtab eller skaldethed. Der er udviklet forskellige næringsstoffer, der kan understøtte normal hudfunktion. Ofte tilsættes stoffer som aloe Vera, C-vitamin, taurin og curcumin til disse fødevarer for at støtte huden. Høje niveauer af omega-3 fedtsyrer hjælper med at hæmme inflammatoriske reaktioner i huden, og antioxidanter (herunder A-vitamin og E-vitamin) beskytter kroppen mod de skadelige virkninger af frie radikaler.

Derudover er fødevareallergi meget almindelig. Til dette formål er der udviklet forskellige diæter på basis af hydrolyserede proteiner men også diæter baseret på kun 1 protein- og 1 kulhydratkilde, hvilket mindsker chancen for en allergisk reaktion.

Diabetes

Hunde og katte kan lide af diabetes ligesom mennesker. Hunde har normalt diabetes mellitus type 1 (‘juvenil diabetes’), og katte har oftere diabetes mellitus type 2 (‘alderssukker’). Insulin er ofte nødvendigt for at behandle disse patienter. En diæt kan dog hjælpe enormt med at forhindre blodsukkerudsving. Diabetesstøttediæter har et lavt indhold af sukker/stivelse, hvilket begrænser stigningen i blodsukkeret efter et måltid. De specifikke kulhydrater i denne diæt optages gradvist af kroppen, så blodsukkerniveauet forbliver så konstant som muligt. Ekstra kostfibre bremser optagelsen i tarmen og forbedrer også reguleringen af ​​blodsukkerniveauet.

Stress

Stress er meget almindeligt hos vores kæledyr. Dette kan være resultatet af en ændret hjemmesituation, høje lyde eller fyrværkeri. Der er udviklet særlige diæter, der kan reducere stressklager. Stoffer som alfa-casozepin, L-tryptophan og theanin er naturlige stoffer, som har dokumenteret beroligende virkning. Da stress også er en væsentlig årsag til hudrelaterede problemer, urinproblemer og mave-tarm-lidelser, tilsættes der ofte specielle kombinationer af aminosyrer, vitaminer, kostfibre og letfordøjelige proteiner for at understøtte disse organsystemer.

Overvægt

Desværre er overvægt et af de mest almindelige problemer hos vores hunde og katte. Det er ofte ikke muligt at genvinde en normalvægt med en standard diæt. Af denne grund er der udviklet specifikke diæter, som i kombination med en tilpasset livsstil kan føre til succes og hjælpe med vægttab hos dit kæledyr. Disse fødevarer indeholder ofte få kalorier, men giver en høj mæthedsfornemmelse. Derudover holdes appetitten under kontrol. Der findes endda diæter, der sikrer, at stofskiftet reaktiveres. Overvægtige dyr har ofte et meget langsomt stofskifte, hvilket betyder, at alle kalorier, der kommer ind, bliver lagret med det samme. Stofskiftet kan ofte stimuleres af motion, men det er ikke altid nemt med overvægtige dyr.

Led problemer

Led problemer og gigtlidelser er almindelige og ikke begrænset til ældre dyr. Medfødte problemer og traumer kan også få et dyr til at drage fordel af en led støttende diæt i en tidlig alder. Tænk på kosttilskud som gurkemeje, kollagen, glucosamin, chondroitinsulfat og højt indhold af omega 3 fedtsyrer i kombination med et lavt kalorieindhold for at begrænse risikoen for overvægt.

Alder og demens

Et øget niveau af antioxidanter som E-vitamin hjælper med at neutralisere frie radikaler og begrænse celleskader. L-Carnitin understøtter energiproduktionen af ​​celler. Øget indhold af omega 3-fedtsyrer understøtter cellemembranerne i kroppen, og et reduceret indhold af natrium, fosfor og protein understøtter hjertets og nyrernes sundhed. Det øgede fiberindhold og letfordøjelige ingredienser er ofte med til at understøtte tarmens funktion.

Tandpleje

Tandproblemer er almindelige hos unge hunde og katte, og ikke kun hos ældre dyr. Fra omkring 3 års alderen kan der opstå problemer med tænderne. Endnu tidligere, når det kommer til specifikke problemer som tandkødsbetændelse og stomatitis hos katte. Særlig ernæring hjælper ofte dyr på en række forskellige måder. Særlig ernæring indeholder ofte visse aktive ingredienser, såsom natriumpolyphosphat, der reducerer omdannelsen af ​​plak til tandsten. Det giver også mekanisk rensning af tænderne på grund af den tilpassede form, størrelse og struktur af foder pillerne. Tygning af foder pillerne børster derfor tænderne med det samme, hvilket er med til at mindske plak og tandsten. Ofte er der også antibakterielle ingredienser, såsom lysozym og lactoferrin i kosten og aktive ingredienser, der giver frisk ånde, såsom eukalyptusolie. Ydermere, er der ofte også tilføjet antioxidanter såsom vitamin C, vitamin E og grøn te ekstrakter, som støtter en sund tandpleje.

Blære og urinveje

Mange hunde og katte har symptomer på de nedre urinveje. Dette kan være en blærebetændelse, men eksempelvis også være blæresten og krystaller der har dannet sig. Der er udviklet forskellige diætmad, som kan hjælpe med at opløse og forebygge krystaller og blæresten, samt hjælpe med at holde blæremiljøet sundt. En specifik diæt til hunde og katte med urinvejsproblemer er Royal Canin Urinary.

Restitution efter træning og sygdom

Endelig er der forskellige udvalg af diætmad, som kan hjælpe efter ekstrem anstrengelse og sygdom. Disse diæter indeholder rigeligt og den rigtige mængde næringsstoffer, der er nødvendige for restitution, ofte i flydende tilstand, fordi et højt fugt indhold bidrager til en god hydrering af den raske hund eller kat.

Hvilken kost skal jeg give mit kæledyr?

Din dyrlæge er ofte den person, der stiller en diagnose på dit kæledyr, og som også kan give ordentlige råd med hensyn til passende diætfoder.

Det er desværre ikke altid muligt at finde en diæt, der understøtter alle de problemer et kæledyr kan lide af. For nogle problemer vil du have en kost med højt fedtindhold, for andre problemer vil du have en kost med lavt fedtindhold. For eksempel kæledyr, der har en kombination af lever- og bugspytkirtelproblem. Ud fra dyrets symptomer bør det så afgøres, hvilket foder der er det bedste valg, eventuelt suppleret med medicin eller kosttilskud.

Har du spørgsmål til de forskellige diætmad? Kontakt venligst vores dyrlæge på e-mail: veterinaer@medpets.dk