Tjekliste: Hunden eller katten skal med på ferie
Skrevet af Anne |
Det er ofte rigtig dejligt, når din hund eller kat kan komme med på ferien. Det kræver dog en god forberedelse. Det er nemlig ikke nok bare at vælge en feriedestination, hvor kæledyr er tilladt, og tage de nødvendige ting med til pleje af din hund eller kat.

Du skal også tænke over selve rejsen og være godt informeret om indførselskravene i det land, du rejser til – og i de lande, du passerer undervejs.
For at hjælpe dig godt på vej, finder du i denne blog en vigtig tjekliste med alt, du skal huske, når din hund eller kat skal med på ferie. Vi har også lavet en nyttig video med de vigtigste tips samlet ét sted!
Kommer dit kæledyr med på ferie?
Det er rigtig dejligt, når din trofaste ven kan komme med på ferie. Men tilpas din feriedestination og dine planer derefter. Stil dig selv nogle spørgsmål:
- Hvor varmt er der på destinationen?
- Kan din hund tåle temperaturen der?
- Kan din hund komme med, når I skal ud på oplevelser?
- Er overnatningsstedet egnet til at lade din hund være alene i kortere perioder?
Ovenstående spørgsmål tager udgangspunkt i, at hunde er tilladt på destinationen. Det lyder måske hyggeligt at tage hunden med, men hvis du planlægger mange udflugter, hvor din hund ikke kan komme med, har den det måske bedre hjemme hos en hundepasser. Er både destination og overnatning egnet til hunde? Så tjek indførselskravene – og nyd så ferien og hinanden!
At tage katten med på ferie er en helt anden historie end at tage hunden med. Du går som regel ikke lange ture eller tager på udflugter med din kat – og den har bestemt ikke lyst til at tage en svømmetur. Du tager primært katten med, hvis du skal være væk i længere tid og gerne selv vil passe den. Da katten som regel opholder sig i boligen, er det vigtigt at sikre sig, at overnatningsstedet er egnet til katte. Er det tilfældet? Så tjek indførselskravene – og vi ønsker dig en rigtig god rejse!
Tjek de generelle krav for at rejse med din hund eller kat inden for EU
Hvis du har besluttet, at din hund eller kat skal med på ferie, er der stadig nogle vigtige ting, du skal være opmærksom på. Følgende krav gælder for rejser med kæledyr inden for EU:
- Et udfyldt europæisk kæledyrspas.
- Identifikation og registrering af din hund eller kat med en mikrochip.
- Vaccination mod rabies (hundegalskab) mindst 21 dage før afrejse. En blodprøve er ikke længere nødvendig inden for EU.
- Dit kæledyr skal have en gyldig rabiesvaccination givet mindst 21 dage inden afrejse.
- Nogle lande uden for EU, såsom England og Norge, kræver desuden, at hunde bliver behandlet mod orm.
På LICG’s hjemmeside kan du finde de specifikke indførselskrav for hunde og katte per land.
Beskyt dit kæledyr mod parasitter i udlandet
Det er vigtigt at beskytte din hund eller kat godt mod flåter, når I skal ud at rejse. Flåter kan nemlig bære farlige sygdomme i udlandet. I Middelhavsområdet findes desuden sandfluer, som kan overføre Leishmania, samt stikmyg, der kan give hjerteorm. Heldigvis kan du nemt beskytte dit kæledyr mod dette. Velegnede produkter til forebyggelse mod flåter og sandfluer er Scalibor.
Find en lokal dyrlæge
Inden ferien er det en god idé at finde en lokal dyrlæge og gemme kontaktoplysningerne på din telefon. Så kan du hurtigt tage kontakt, hvis dit kæledyr får brug for hjælp. Det er også praktisk at have oplysningerne på din egen dyrlæge med. Så kan du altid få rådgivning på dit eget sprog, hvis det skulle blive nødvendigt.
Vær forberedt på køresyge hos dit kæledyr
Ikke alle hunde og katte bryder sig om lange køreture. Nogle dyr bliver køresyge, fordi deres balanceorgan forstyrres. Det er en god idé at tage medicin mod køresyge med, f.eks. Puur Tour, og holde jævnligt pauser med små gåture. Sørg selvfølgelig også for, at der altid er frisk drikkevand tilgængeligt.
Lad aldrig dit kæledyr være alene i bilen – især om sommeren, hvor risikoen for overophedning er stor. Ved flyrejser kan der gælde særlige regler. Tjek derfor altid med dit flyselskab på forhånd.
Sørg for sikkerhed for dit kæledyr i bilen
Hvis du tager din hund med på ferie – eller transporterer kæledyr generelt – er det vigtigt, at det sker på en sikker måde. I Tyskland er det ikke kun en anbefaling, men faktisk lovpligtigt at sikre dit kæledyr under kørslen.
Udover at det er farligt for dyret selv ikke at være fastspændt, kan det også skabe farlige situationer for andre trafikanter. Til hunde findes der særlige sikkerhedsseler, som gør det muligt at transportere din firbenede ven komfortabelt og sikkert. Fastgør aldrig selen til en halsbånd (på grund af risiko for skader på halsen ved hårde opbremsninger eller ulykker), men brug i stedet altid en solid sele.
Til mindre hunde og katte kan en transportkasse, autokurv eller boks – som f.eks. Trixie Skråt Transportbur – være en god løsning. Derudover kan hunde også placeres sikkert bag et hundegitter i bagagerummet.
Sørg for det rette udstyr til gåture
Planlægger du lange (bjerg)vandreture med din hund? Så er det vigtigt at starte træningen i god tid. Husk også, at ru terræn eller varmt asfalt kan være hårdt for din hunds trædepuder. Sørg derfor for det rette udstyr.
Ruffwear har et bredt udvalg af produkter, der gør det muligt at tage ansvarligt og godt forberedt på eventyr med din hund.
Forebyg stress
Er dit kæledyr følsomt over for stress? En lang rejse i bil eller med fly samt et nyt miljø som en feriebolig eller pension kan påvirke dyret mere, end man lige tror. For mange dyr er ferien slet ikke så afslappende som for deres ejere.
Hvis du ved, at dit kæledyr reagerer på forandringer med stress, så er det vigtigt at tage de rette forholdsregler i god tid. Du kan for eksempel give beroligende kosttilskud som Telizen eller Zylkène. Brug et stressreducerende produkt baseret på feromoner – til katte er der Feliway spray eller diffuser, og til hunde findes der Adaptil Diffuser.
Mange dyr reagerer positivt på disse midler, især hvis man begynder i god tid – gerne 2 til 4 uger før afrejse. Du kan også vælge Dr. Ann’s Stress Reduction, et supplement der støtter dyret i stressende situationer og som både egner sig til kortvarige og længerevarende perioder med stress.
Tænk på tilstrækkelig nedkøling til dit kæledyr
På varme dage er det vigtigt, at dit kæledyr opholder sig i skyggen og kan ligge på en kølig overflade med adgang til rigeligt frisk drikkevand. Undgå lange gåture i varme lande, og sørg for, at hunden f.eks. kan køle sig ned ved at svømme. Under bilrejsen er det også vigtigt at give hunden nok nedkøling – husk at tilbyde frisk vand regelmæssigt, eventuelt medbragt i en køletaske. En drikkeflaske kan være praktisk. Lad aldrig hunden være alene i bilen!
Risikoen for overophedning kan mindskes med forskellige hjælpemidler. Tænk f.eks. på Aqua Coolkeeper Halsbånd, som indeholder en aktivt kølende gel og afkøler halsen og dermed de store blodkar. Derudover tilbyder vi forskellige kølemåtter samt køleveste, såsom Aqua Coolkeeper Jacket.
Se hele vores udvalg af nedkølingsprodukter til hunde.
Hvis din hund alligevel bliver overophedet, er det vigtigt at yde førstehjælp hurtigt. Køl hunden ned hurtigst muligt og kontakt en lokal dyrlæge med det samme. Tag hunden ud af solen, læg en våd håndklæde på maven, eller lad hunden ligge i vandet eller svømme. Skift de våde håndklæder hvert 5. minut. Dæk ikke hele hunden med håndklæder, da det forhindrer varmeafgivelse. Sørg for, at hunden altid har adgang til friskt, lunkent drikkevand.
Læs også vores blog ‘Hunde og varmt vejr: 8 tips’.
Medbring en førstehjælpskasse til dit kæledyr
Medbring en førstehjælpskasse på ferien. En god førstehjælpskasse bør bl.a. indeholde bandagemateriale som sterile kompresser, betadine eller jodservietter, leukotape, en lille saks og handsker. En negleklipper er nyttig ved en knækket klo, og en flåtfjerner må heller ikke mangle.
Vi tilbyder også færdige førstehjælpssæt som Duvo+ Pet First Aid Kit. Det er også nyttigt at medbringe en middel mod diarré, f.eks. Alfadiar, og en god sårsalve som supplement til dit basis-sæt.
Læs vores blog ‘Førstehjælp til kæledyr’, så du ved, hvad du selv kan gøre i forskellige situationer.
Har du husket det hele?
Har du spørgsmål? Du er altid velkommen til at kontakte vores veterinærteam på [email protected].