Menu

Førstehjælp ved ulykker (førstehjælp)

Som dyreven kan du af og til støde på situationer, hvor du skal yde førstehjælp til et dyr. Selvfølgelig håber du, at dette aldrig sker, men hvis det sker, er det rart at vide, hvad du skal gøre. Nedenfor er en oversigt over de mest almindelige situationer, hvor du som ejer kan yde assistance.

førstehjælp

Skader

Generel sårpleje

Hvert kæledyr har et sår eller sting efter en operation. Derfor er det nyttigt at vide, hvordan man plejer et sår. Først og fremmest er det nødvendigt at holde såret rent. Dette kan gøres ved at bruge en sprøjte med (kogt) vand eller skyllevæske, men også ved at bruge en gaze med desinficerende væske, som fx Betadine solution. En god sårsalve fx Dermiel eller Vetramil, vil sikre hurtigere heling. Om nødvendigt kan du beklæde såret med steril gaze og plaster til små kæledyr. Det er klogt at skifte plastrene dagligt og tjekke såret. Hvis såret er rødt, hævet, varmt og/eller der kommer væske ud, er det vigtigt at besøge din dyrlæge (igen) for vurdering og eventuel yderligere medicin. Dyr vil naturligt slikke deres sår. Dybest set ‘plejer’ de såret med dette. Bare sørg for, at de ikke slikker for meget; dette kan faktisk gøre såret værre. I tilfælde af at dit kæledyr slikker for meget kan du med fordel lægge en krave på midlertidigt eller sætte en Medicinsk skjorte på.

Bid eller kampsår

Bid- og kampsår bør altid vurderes af en dyrlæge. Næsten altid er disse sår inficerede og uden ordentlig medicin kan der udvikle sig grimme betændelser og bylder. I nogle tilfælde er det nødvendigt at sy sår. Det er bedst at sy et sår inden for 6 timer efter dets forekomst; sårkanterne kan så stadig vokse fint sammen.

Sår på øret

Øreskader (for eksempel efter en bidehændelse eller en pigtrådsulykke) kan bløde kraftigt. Ofte skal disse sår sys for at sikre, at de ikke bløder igen og igen. Du kan prøve at påføre en ‘hovedbandage’ for at stoppe blødningen, før du går til din dyrlæge. I en hovedbandage lægges det berørte øre oven på hovedet, med indersiden af øret pegende udad. Man kan så påføre forbindingen sådan, at man skifter mellem at gå foran og bagved det andet øre. Sørg for, at halsområdet ikke bliver klemt af bandagen. Se denne video for instruktioner. For mindre hunde kan det være muligt at skubbe en sok, som er skåret op over hovedet som en midlertidig bandage

Blødning eller revnet negl

En negl kan også bløde, hvis den er skadet eller klippet lidt for kort. Tryk en gaze mod neglen og bind den med Petflex bandage. Dette kan påføres stramt. Tag bandagen af efter 15 minutter, så benet ikke bliver skåret af. Dyr stikker også nogle gange deres negle bag noget. Det kan så (delvist) rive. Hvis det er nødvendigt, kan du klippe det løse stykke negle af. Hvis det ikke virker, eller hvis du foretrækker ikke at gøre det selv, så bør du tage til dyrlægen. Følsomhed kan forekomme i et par dage og muligvis kan der opstå betændelse. Rengør neglen hver dag, og påfør om nødvendigt en bandage om den (ikke for stramt!).

Påkørt af en bil

Stabilisering

Er dit kæledyr blevet ramt? Hvis det er tilfældet, så prøv at bevare roen og ring til din dyrlæge så hurtigt som muligt. Han vil stille dig nogle afgørende spørgsmål og give nogle indledende anvisninger. Bliv hos dit dyr for at berolige det. Stabilisering af dyret er vigtigst i starten. Sørg under alle omstændigheder for, at vejrtrækningsvejen er fri, dyret støttes, hvor det er nødvendigt, og holdes varmt ved hjælp af et tæppe eller frakke. Dyret kan søge en behagelig stilling på egen hånd, giv det lov til dette. For eksempel vil dyr, som er nødstedte, foretrække at ligge på brystet i stedet for på siden. Bløder dyret? Prøv at lægge pres på det blødende sted eller påfør en trykbandage, hvis det er nødvendigt, med et tørklæde eller et stykke T-shirt.

Transport til dyrlægen

Det er vigtigt ikke at flytte dyret for ofte og transportere det til dyrlægen på en rolig måde. Hvis du har mistanke om et knoglebrud, er det vigtigt ikke at manipulere den berørte pote, når du løfter dyret, men lade den hænge.

Førstehjælp

Skulle dit kæledyr være bevidstløs af en eller anden grund og holde op med at trække vejret eller hjerteslag, kan du genoplive dyret. På denne måde opretholdes den livsvigtige transport af ilt til blodet. Førstehjælp består af brystkompressioner og/eller mund-til-næse genoplivning. Du kan kontrollere hjerteslaget ved at placere din håndflade på brystet, lige bag albuen. Et andet sted at mærke pulsen er højt i lysken, på indersiden af låret. Du kan tjekke vejrtrækningen ved at holde en hånd foran næseborene og se brystets bevægelser. Hvis du genopliver dyret, så bed nogen om at ringe til dyrlægen i mellemtiden.

Hjertemassage

Er der ikke mere hjerteslag? Læg om muligt dyret på højre side med en forlænget hals. I de fleste tilfælde har dyr uden hjerteslag heller ingen vejrtrækning. Hjertemassage er vigtigere end ventilation i dette tilfælde. Målet med brystkompressioner er at udøve nok tryk til at pumpe blod fra hjertet. Skulle der være flere tilstede, kan du udføre en kombination af brystkompressioner og ventilation. Et kæledyrs hjerte er placeret i den nederste halvdel af brystet, bag albuen på venstre forpote. Placer din hånd bag albuen (i små hunde, tommelfinger og pegefinger på hver side af brystet). Lav en kraftig pumpebevægelse en eller to gange i sekundet. Tjek jævnligt, om hunden har hjerteslag igen. Hvis hjerteslaget forbliver fraværende i flere minutter, er det meget usandsynligt, at det vender tilbage.

Mund-til-næse genoplivning

Er der ikke mere vejrtrækning? Muligvis har dyret stadig hjerteslag, tjek dette. Hvis dyret stadig har hjerteslag, kan du begynde mund-til-næse ventilation. Men hvis dyret ikke har noget hjerteslag, skal du udføre brystkompressioner som beskrevet ovenfor. Når du udfører ventilation, læg dyret på højre side med en forlænget hals, hvis det er muligt. Kontroller, at vejrtrækningsvejen er fri. Åbn munden og træk tungen ud. Fjern eventuelle forhindringer (slim, opkast, genstand). Er der stadig ingen vejrtrækning? Så kan du begynde at udføre mund-til-næse genoplivning. Fold læberne rundt om hundens mund og omring den med dine hænder. Pust forsigtigt luft ind i hundens næsebor. Pas på ikke at blæse for hårdt. Hundens lungevolumen er (mange gange) mindre end din! Gentag denne handling ca. 5 gange i minuttet, indtil vejrtrækningen kommer i gang.

Hvis du er alene og ønsker at udføre både brystkompressioner og ventilation, er det bedst at skiftevis 10 sekunders brystkompressioner efterfulgt af 1 mund-til-næse genoplivning.

Forgiftning

Der er flere (fødevare)stoffer, som kan give forgiftning. De mest kendte for hunde er chokolade, vindruer, paracetamol/ibuprofen, rotte- og musegift, rengøringsmidler og frostvæske. Midler, som er særligt giftige hos katte, omfatter liljer, paracetamol og permethrin (aktiv ingrediens i loppemedicin til hunde). Hvad kan jeg selv gøre som ejer? Hvis du har mistanke om indtagelse af disse stoffer eller passende symptomer (akut forekomst af opkastning/diarré, nervøse symptomer, sløvhed), skal du straks kontakte din dyrlæge. Vigtig information at give videre til din dyrlæge er dit kæledyrs vægt, sammensætningen af produktet og hvor mange mg/ml dit kæledyr sandsynligvis har indtaget. Hvis du ved et uheld har givet din kat loppedråber til hunde, er det vigtigt at vaske påføringsstedet så hurtigt som muligt med en mild shampoo eller sæbe for at minimere optagelsen gennem huden. Herefter skal du straks kontakte din dyrlæge.

Genstand slugt

Hunde og katte er stadig tilbøjelige til at sluge fremmedlegemer. You name it, den er blevet spist af en hund eller kat på et eller andet tidspunkt. Tænk for eksempel på en hund, som kan lide at spise sokker, handsker, tennisbolde, gummilegetøj, pinde eller spyd. Katte er mere tilbøjelige til at spise gummi ørepropper eller tråde af uld. Sørg for, at spyd med madrester bliver smidt væk uden for hundens rækkevidde under en hyggelig BBQ-aften. Lad heller aldrig dit kæledyr være alene med legetøj. Det er klogt at kontakte din dyrlæge med det samme, hvis du har set eller har mistanke om, at dit kæledyr har spist en genstand. Hvis du venter for længe, ​​kan disse genstande få alvorlige konsekvenser og forårsage tarmskader eller blokeringer. Det anbefales ret ofte at give honningkager til at ‘pakke’ skarpe genstande ind; dette virker dog ikke tilstrækkeligt. Det anbefales heller ikke at give saltvand for at fremkalde opkastning. Det virker ofte ikke og forårsager dehydrering. Din dyrlæge vil vælge og anvende den passende behandling (injektion for at fremkalde opkastning, skopi, operation).

Nogle gange er du måske ikke klar over, at dit kæledyr i hemmelighed har spist noget mærkeligt. Hvis din hund eller kat har vedvarende opkastningssymptomer, er for sløv og ikke har nogen afføring, kan det være en indikation på en blokering i tarmen. I tilfælde af disse symptomer skal du kontakte din dyrlæge så hurtigt som muligt.

Allergisk reaktion på insektbid

Stik fra hvepse, bier og stikkende fluer kan føre til allergiske reaktioner. Dette viser sig som hævelse, rødme og smerte. Hvis dit kæledyr er blevet stukket, og du stadig kan se brodden, så prøv at fjerne den med en pincet. Hævelsen og smerten kan kontrolleres ved at afkøle området. Hvis hævelsen bliver ved med at stige, og din hund lider meget, så kontakt din dyrlæge. Nogle hunde og katte finder det sjovt at slå på fluer. Men når de gør dette mod hvepse eller bier og bliver stukket i halsen eller tungen i processen, kan det være farligt. Hævelse i dette område kan hindre vejrtrækningen. I dette tilfælde skal du straks kontakte din dyrlæge.

Fjernelse af flåter

Tjek dit kæledyr dagligt for flåter, især efter en tur i skoven. Det er vigtigt at fjerne flåten inden for 16-24 timer efter bid. Inden da vil der ikke være nogen forbindelse mellem flåtens mave og dens vært (og dermed ingen overførsel af mulige sygdomme). Fjernelse af en skovflåt kan gøres vha tick forceps. Gør flåten tydeligt synlig ved at flytte hundens eller kattens hår til siden og læg flåtfjerneren tæt mod huden. Lav en roterende bevægelse, indtil flåten slippes. Det er lige meget, om det drejes mod uret eller med uret. Hæld heller ikke alkohol over en skovflåt; det vil faktisk opstøde maveindholdet og overføre mulige sygdomme. Når du har fjernet flåten, skal du kontrollere, om hovedet, den sorte lille del, også er fjernet. Hvis hovedet bliver tilbage, kan det forårsage betændelse. Reagerer dit dyr alvorligt på et flåtbid? Hvis ja, så få dette tjekket af din dyrlæge for at være sikker.

Flåter er nemme at fjerne, men det er bedre at forhindre dem. Det er derfor vigtigt at sikre en god flåtforebyggelse i flåtsæsonen. Vi tilbyder flere midler mod flåt for dette. Flåterne bider stadig, men vil hurtigt dø og falde af dit dyr.

Akut halthed

Halenhed er altid et tegn på smerte, på trods af at mange hunde ikke hvæser eller klynker. Akut halthed kan have flere årsager. Det kan for eksempel være forårsaget af traumer som slagsmål, overanstrengelse, et forkert hop eller en skarp genstand i fodsåler. Kontroller altid, at du ikke ser et fremmedlegeme i sålerne eller mellem tæerne eller skader på en negl. Har du f.eks. fjernet en splint eller et stykke glas, er det vigtigt at holde fodsålen ren de efterfølgende dage med f.eks. Dettol og sætte et plaster rundt om det, når man går udenfor. For pleje af en skadet negl, se ‘blødning eller revet negl’ ovenfor. Hvis du ikke selv kan finde en årsag, og haltheden varer ved i flere timer, så lav en tid hos din dyrlæge. Hvis du har mistanke om et knoglebrud, skal du ikke selv undersøge og manipulere benet, dette er ekstremt smertefuldt og kan kun forårsage mere skade. Når du eventuelt løfter dyret, skal du sørge for ikke at tage fat i denne pote; lad det bare hænge.

Kogende vand eller forbrændinger

Fik dit kæledyr kogende vand på sig eller blev det forbrændt? Sørg for at afkøle det berørte område med lunkent vand så hurtigt som muligt. Gør dette i mindst 10 minutter. I mellemtiden skal du kontakte din dyrlæge.

Overophedet

Om sommeren er der risiko for overophedning. Dette kan skyldes manglende skygge eller et for varmt miljø (såsom en parkeret bil på en varm sommerdag). Hunderacer med en kort snude (såsom den franske/engelsk bulldog og mopsen) er mere tilbøjelige til at overophedes. Konsekvenserne af overophedning kan være meget alvorlige. Det er derfor vigtigt at køle dyret hurtigt ned. Hunde kan ikke svede og kan kun miste deres kropsvarme gennem fodsålerne og ved at puste. Når en hund er overophedet, vil den puste ekstra for at komme af med varmen. Den anstrengelse, som pusten medfører, vil faktisk få kropstemperaturen til at stige. Det er derfor vigtigt at gribe ind og konsultere din dyrlæge. Det er vigtigt selv at yde førstehjælp ved at lade din hund køle ned så hurtigt som muligt. Tag hunden væk fra solen med det samme, læg et vådt håndklæde over ham eller lad din hund ligge/svømme i vandet. Hvis du har muligheden, er det bedst at barbere en hund med en tyk eller lang pels med det samme. Sørg for, at hunden har frisk drikkevand til rådighed. Din dyrlæge kan undersøge dyret nærmere og om nødvendigt placere en infusion og træffe yderligere foranstaltninger, hvis det er nødvendigt.

Risikoen for overophedning kan reduceres ved at bruge Aqua Coolkeeper Collar. Denne krave indeholder en aktiv kølende gel og køler nakken og dermed de store blodkar, som løber gennem halsen. Derudover tilbyder vi Aqua Coolkeeper Coolmat.

Førstehjælpskasse

Det er altid rart at have en førstehjælpskasse derhjemme eller at tage den med på ferie eller en dag ude. Et godt førstehjælpssæt bør indeholde forbindingsmaterialer såsom steril gaze, iodopovidon eller jodservietter, sårforbindinger, leukotape, saks og eventuelt handsker. En negleklipper er nødvendig i tilfælde af en overskåret negl. Flåttang bør heller ikke mangle. Vi har også færdige førstehjælpskasser (Duvo pet first aid kit) i vores sortiment.

Førstehjælpskursus

At yde førstehjælp ved ulykker har til formål at redde en hunds liv, lindre dens lidelser og/eller forhindre, at skaden bliver værre. Du skal også sikre dig, at dyret sikkert kan transporteres til dyrlægen. Et førstehjælpskursus giver dig den teoretiske og praktiske viden til at administrere førstehjælp. Der udbydes flere førstehjælpskurser, blandt andet på Martin Gaus Akademiet.

Forsikring

Det er muligt at tegne en forsikring for dit kæledyr til dækning af eventuelle dyrlægeudgifter. Tjek med forsikringsselskaber for betingelser og præmier. Du kan også vælge at oprette en “sparegrise” til hunden for at dække uventede omkostninger.