Menu

Lopper på hunde og katte

Et almindeligt problem hos kæledyr er tilstedeværelsen af lopper. Disse er små, brune, fladtrykte skabninger, der ofte forårsager alvorlig kløe hos dit kæledyr. Det er ikke altid let at diagnosticere en loppe infektion. Især hos tykke eller langhårede dyr er disse små insekter svære at finde.

Loppe behandling på hund

Leder du efter en god loppekur til dit kæledyr? Tag et kig på alle loppe og flåt behandlinger til hunde og loppe og flåt behandlinger til katte.

Lopper

Der findes to type lopper, hundeloppen og katteloppen. De fleste af disse lopper, der er til stede er kattelopper, også hos hunde. For at kunne formere sig har loppen brug for blod. En dag senere lægger loppen et par dusin (20-45) æg. Disse æg ender i miljøet omkring. I løbet af 2-10 dage udvikler æggene sig til larver. Disse larver viger væk fra lys og kravler væk i eller under tæpper, revner og andre små åbninger. Larven forpupper sig, og et par uger til et år senere dukker en voksen loppe op, som følge af temperaturen og vibrationerne i omgivelserne. Dette er årsagen til, at et skadedyr ofte opstår efter en periode med fravær (f.eks. efter ferie). Disse lopper leder efter en vært til at spise et blodmåltid, hvorefter hele cyklussen starter igen. Under ideelle forhold tager hele cyklussen omkring 2-3 uger.

Flea cycle

Vidste du at?

Forskning har vist, at 95 % af loppebestanden er placeret i nærheden, og kun 5 % af lopperne er til stede på dyret.

1-10 % af loppebestanden består af voksne lopper og mere end 90 % af loppebestanden er æg, larver og pupper. De voksne lopper på dit kæledyr er derfor kun ‘toppen af ​​isbjerget’.

Sådan genkender du lopper

Lopper er uhåndgribelige og hurtige. De kravler dybt ned i pelsen, hvilket gør dem svære at finde hos nogle dyr. For at tjekke om dit kæledyr har lopper, er det bedst at bruge en loppekam. Du kan bruge denne kam til at fjerne lopper, og andre små parasitter fra dit kæledyrs pels. Hvis disse ikke er tilstede, skal du kigge efter sort granulat i pelsen. Det sorte granulat er afføring fra lopper. På et vådt væv bliver de rustbrune (fordøjet blod i loppens afføring).

Symptomer

Lopper giver i de fleste tilfælde meget kløe, men det er bestemt ikke altid tydeligt. Kløe kan ganske enkelt vise sig ved at klø, men nogle dyr kan også pludseligt springe ud af søvnen eller begynde at bide i bagparten. Desuden kan der ses små røde pletter på huden, skaldede pletter eller skorper (ofte lænd og halebasis). Helt unge dyr kan endda blive anæmiske i tilfælde af en alvorlig loppeinfektion, fordi lopperne suger blod i stor skala. Dyr med loppeallergi er allergiske over for loppespyt, og vil lide voldsomt af dette, selv nogle gange efter bid. I nogle tilfælde kan kløen være så slemt, at de skaber et ”hot spot” ved konstant at slikke og bide, ofte lige over halebunden. Hos katte kan loppeallergi genkendes ved snesevis af sårskorper, der kan mærkes over hele ryggen. Lopper kan også bære bændelorm æg. Ved at slikke pelsen kan dit kæledyr også smitte sig selv med bændelorm.

Terapi og forebyggelse

Hvis du opdager, at din hund eller kat har lopper, er det nødvendigt at behandle dit kæledyr ordentligt. Der er flere måder at gøre det på. Du kan læse mere om de forskellige loppebehandlinger nedenfor. Det er vigtigt at behandle alle hunde og katte i en husstand på samme tid, især i tilfælde af infektion. Se alle loppe- og flåtbehandlinger til hunde og alle loppe- og flåtbehandlinger til katte her.

Loppebehandlinger

Loppemidler fås i form af pletpipetter, loppehalsbånd, tabletter, spray og loppeshampooer. I modsætning til hvad der ofte hævdes, er der i øjeblikket ingen konkrete beviser for resistens over for loppemidler.

Pletpipette

Pletpipetter mod lopper er velkendte. Disse produkter skal påføres huden, helst mellem skulderbladene eller i nakken, så dyret ikke selv kan slikke stoffet. Effekten af de fleste pipetter tager 4 uger. Mange er også effektive mod flåter på samme tid. Bemærk venligst: produkter til hunde ikke bør gives til katte. Permethrin, det aktive ingrediens, der bruges til hunde i nogle pipetter er giftigt for katte.

Loppehalsbånd

Scalibor Collar er et effektivt og langtidsholdbart loppehalsbånd. Dette loppehalsbånd er effektiv i op til 5-6 måneder, og giver også beskyttelse mod flåter, sandfluer og myg. Scalibor-halsbåndet fås til små, mellemstore og store hunde.

Loppespray

Brugen af en spray, såsom Frontline sprayen, er særligt velegnet til brug på hvalpe og killinger, hvor der endnu ikke kan gives pipette eller anden medicin, på grund af alder og/eller vægt. Frontline Spray kan sikkert administreres til killinger og hvalpe fra 2 dages alderen, og til drægtige og diegivende dronninger og tæver.

Har du spørgsmål til behandlingen af lopper og flåter på dit kæledyr? Så tøv ikke med at kontakte vores dyrlæge via e-mail på: veterinaer@medpets.dk 

Produkter mod flåter