Menu
Fejr dyrenes dag! Læs mere

Katte influenza

Katte influenza er en samlebetegnelse for infektioner i de øvre luftveje (næse, svælg og luftrør), og kattens øvrige slimhinder.

Katte influenza

Katte influenza er en samlebetegnelse for infektioner i de øvre luftveje (næse, svælg og luftrør), og kattens øvrige slimhinder. Katte influenza er meget smitsom og spredes derfor let i områder, hvor der bor et stort antal katte sammen, såsom i katte hjem, kenneler og kattepensioner.

Symptomer

Infektion af katte influenza kommer generelt med de følgende symptomer:

  • Nys
  • Klar til puslignende væske fra næsen
  • Beskidte øjne
  • Blister på tungen
  • Hosten
  • Generelle symptomer på sygdom

Virusser der kan forårsage katte influenza kan også have en effekt på andre slimhinder, såsom tarmen. Som følge heraf kan infektion med katte influenza også føre til diarré.

Årsager

Katte influenza er forårsaget af to virusser: rhinotracheitis-virussen (FHV-1, en herpesvirus, der kan komme tilbage til livet i stressede situationer), og calici-virussen. Klamydia- og bordetella bakterier kan også forårsage katte influenza. Disse bakterier kan forårsage det individuelt, men også i kombination med en af de ovennævnte virusser.

Øjenproblemer forårsaget af katte influenza: konjunktivitis

Herpes påvirker ikke kun en kats luftveje, øjnene kan også blive påvirket af herpesvirus. I disse tilfælde refererer vi til det som konjunktivitis. Dette medfører, at den “lyserøde del” af øjet bliver irriteret, hvilket kan resultere i en yderst ubehagelig øjeninfektion for katten. For at forhindre uoprettelig skade på øjnene er det vigtigt, at du handler så hurtigt som muligt, så snart de første symptomer på katte influenza viser sig.

Hvad skal man gøre?

Symptomerne på katte influenza kan være til stede på forskellige måder. De vil være mere fremtrædende hos nogle katte end hos andre. Hvis moderate symptomer fortsætter i længere tid end et par dage, anbefaler vi, at du rådfører dig med din dyrlæge, som kan afgøre, om din kat rent faktisk har katte influenza. Skulle din kat lide af diarré eller andre alvorlige symptomer, skal du hurtigst muligt bestille tid hos din dyrlæge.

Forholdsregler

Vaccination hos din dyrlæge

Du kan tage forskellige foranstaltninger for at reducere din kats risiko for at få katte influenza. Raske katte kan vaccineres mod katte influenza af din dyrlæge. Dette reducerer risikoen for infektion markant. Du kan få unge katte immuniseret, fra de er ni ugers alderen. For en optimal beskyttelse anbefales det, at du gentager denne immunisering inden for en måned. For at beskytte din kat permanent, skal du have den vaccineret årligt.

Øg modstanden

Når først en kat er smittet, kan du kun behandle symptomerne på sygdommen. Derfor er det vigtigt at forsøge at forhindre infektion, hvilket du kan gøre ved at give din kat F-lysine (officielt kaldet L-lysin), når din kats immunsystem er kompromitteret. F-lysin er en essentiel aminosyre, der hjælper med at undertrykke katteherpesvirus. Det er også vigtigt at sørge for, at din kats immunforsvar er så stærkt som muligt. En god resistens mindsker risikoen for infektion og hæmmer udviklingen af virussen. Du kan gøre dette ved at give din kat en kost af høj kvalitet, suppleret med vitaminer og mineraler. Dette kan findes i produkter såsom Nutri-plus gel eller Groene OS Multivitamin og Mineral Complex.

 

Har du spørgsmål om katte influenza eller luftvejssygdomme hos katte generelt? Kontakt venligst vores dyrlæge via e-mail på: veterinaer@medpets.dk