Menu

Hvordan får jeg min kat til at bruge kattebakken? 5 tips!

Kattebakker kommer i mange former og størrelser. Store og små, med eller uden låg, rund og firkantet, hjørnemodel eller normal model – jeg kunne blive ved og ved. Og jeg er ikke engang begyndt på selve kattegruset. Hvor er det bedste sted til kattebakken? Det er meget vigtigt at tænke grundigt over dette. Det forkerte valg kan trods alt føre til, at din kat viser utrænet adfærd i huset. Og det ønsker vi selvfølgelig ikke! I denne blog forklarer vi alt, hvad du skal tænke på, når det kommer til kattebakken

kattebakken

Hvilken kattebakke vælger du til din kat?

Når det kommer til kattebakken, er der 5 overvejelser at gøre sig:

  • Hvilken størrelse kattebakke har du brug for?
  • Hvilken model af kattebakke har du brug for?
  • Hvilket kattekrus vælger du til din kattebakke?
  • Hvor er det rigtige sted til kattebakken?
  • Hvor mange kattebakker har du brug for?

Kattebakke-modvillighed, dvs. modvilje mod kattebakken og alt relateret til den, er et alvorligt adfærdsproblem hos katte. Det fører ofte til utrænet katteadfærd. Katte, som ikke ønsker at bruge kattebakken, vil ofte lave afføring og/eller urinere i huset.

Den rigtige kattebakkestørrelse

Faktisk gælder denne regel altid: jo større jo bedre. En kat har brug for plads nok til at udvise den naturlige adfærd, som følger med urinering og afføring. Katte vil gerne grave. De laver ofte et hul først, så sætter de sig på hug for at lave deres afføring, vender sig om og snuser grundigt til resultatet. Derefter vil de gerne kunne begrave det. Derfor bør din kat være i stand til at gå rundt i kattebakken uden at skulle gennem urin eller afføring. Du kan faktisk ikke vælge en kattebakke, som er for stor til din kat. De fleste kattebakker er for små. Ikke et problem for mange katte, heldigvis! Men er din kat hustrænet i huset? Så tag først et kig på størrelsen på din kattebakke!

Kattebakke model

Er trinet ikke for højt for din killing eller din gamle kat med ledproblemer? Vælger du med eller uden overdækning? Overdækning er med til at holde lugt ude af miljøet. Husk på, at katte er meget rene i sig selv og ikke selv kan lide lugten af afføring. Så en overdækning på din kattebakke er fint, men du skal huske at fjerne afføringen og urin fra bakken jævnligt. Mindst to gange om dagen, men helst hver gang din kat har brugt bakken. Dette kan virke overdrevet. Men har du en kat, der tisser eller laver afføring i huset? Tjek derefter, hvor snavset bakken er, og hvor ofte du tømmer den. Du vil ikke selv tisse på et toilet, som ikke er blevet rengjort, vel? Overdækningen skal også være høj nok til, at din kat kan sidde ordentligt på hug. Især for ældre katte, som har nogle rygproblemer, kan det nogle gange hjælpe at tage overdækningen af bakken.

Det rigtige grus til kattebakken

Det er et godt spørgsmål. Får du en killing? Så er det ofte klogt at vælge den samme grus, som opdrætteren bruger da dette er velkendt for killingen. Din killing vil så ofte forstå, at dette er stedet at gå på toilettet. Ideelt set bør opdrætteren allerede introducere killinger til forskellige typer af grus, så killinger selv kan vælge, hvad de kan lide. Det sker desværre normalt ikke. Din kat skal kunne lide at grave i gruset. Gør din kat ikke dette? Vælg derefter et andet grus. Brug ikke kattegrus med duft! Denne lugt er for mennesker. De fleste katte kan ikke lide det! Især ikke med en overdækket kattebakke. Grus, som danner klumper, kan katte ofte godt lide at bruge. Disse er også nemmere at skovle ud af kattebakken i stedet for kattegrus, som falder fra hinanden. Vær heller ikke for sparsom med gruset. Katte vil gerne kunne grave og begrave. Dette kræver et godt lag grus

Relevante produkter

Det rigtige sted til kattebakken

Kattebakken skal stå et roligt sted. Det betyder helst ikke i nærheden af en dør. Især en yderdør kan ikke anbefales, hvis andre katte bor i nærheden og kommer på ‘besøg’. Også ved siden af vaskemaskinen eller tørretumbleren er normalt ikke det bedste sted. Benytter du kun disse en gang om ugen, er det normalt fint. Kører vaskemaskinen dagligt? Så kan dette være en grund til, at din kat ikke bruger kattebakken. En kat skal kunne gøre sine toiletbesøg uforstyrret, uden at føle at den skal være på vagt.

Bakken bør heller ikke være i nærheden af mad- og vandskåle. Du sidder ikke på toilettet med tallerkenen på skødet, vel? Dette gælder også for din kat.

Hvor mange kattebakker har du brug for?

Indenfor en husstand er hovedreglen, at du har lige så mange kattebakker som antallet af katte i huset +1. Altså ikke kun 1 kattebakke til dine 2 katte. Eller faktisk ikke engang kun 1 kattebakke til 1 kat. Alle kattebakkerne skal ikke være på række. Du skal helst sprede kattebakken ud over alle husets etager. Så heller ikke alle bakkerne på loftet eller langt væk. Kattebakkerne skal være let tilgængelige.

Hvis du tager ovenstående punkter i betragtning, når du vælger en kattebakke, så vil mange problemer blive forhindret.

Læs også vores blog Hjælp, min kat tisser i huset! og Med denne pottetræning vil din killing blive trænet på 4 uger!

Har du yderligere spørgsmål om dette emne? Hvis ja, så kontakt os venligst på dierenarts@medpets.nl.

Leder du altid efter den bedste måde at give dit kæledyr det allerbedste? Vores Medpets nyhedsbrev er fyldt med tips, råd og selvfølgelig vores kampagner og rabatter. Tilmeld dig nu!