Menu

Føler din hund sig godt tilpas i sin egen hud?

De fleste hunde vil opleve hudsygdomme på et tidspunkt i deres liv. Uanset om der er tale om kroniske eller akutte problemer så har de alle noget til fælles, der giver din hund et stort ubehag. I denne artikel diskuterer vi de hudsygdomme, der opstår på grund af allergi.

Sørgelig hund

Det største organ

Huden er det største organ og fungerer som en beskyttende barriere. Huden beskytter ikke kun din hund mod ydre påvirkninger, traumer og infektioner, men den afspejler også hvordan din hund har det indeni. Hvis din hund føler sig syg eller har et svækket immunforsvar, vil det afspejle sig i huden eller pelsen. Derudover har huden en lang række funktioner. Blandt de funktioner kan det ses at huden regulerer kropstemperaturen, lagrer nyttige næringsstoffer og bruges som en sensorisk receptor.

Symptomer

Dyr med hudallergi kan vise en lang række symptomer. De mest almindelige symptomer er kløe, rødme, irriteret hud og hududslæt. Dette kan være ledsaget af hårtab, en mat pels, misfarvning af huden og ridsemærker. Tilbagevendende øreproblemer kan også indikere et underliggende hudproblem. Husk på, at disse øreproblemer ikke må omfatte bakterier, svampe, gær eller mider. Andre indikatorer på hudproblemer er en dårlig krops lugt eller rød misfarvning af huden (især synlig mellem tæerne). En lys pels kan også blive rødlig på grund af langvarig slikken på huden.

Mens de fleste hunde med hudsygdomme ikke ser mærkbart syge ud, oplever de normalt et meget intenst ubehag. Især kløe kan alvorligt påvirke din hunds generelle velbefindende.

Årsager

Der er mange underliggende årsager, der kan resultere i hudsygdomme. Du bliver nødt til korrekt at diagnosticere årsagen, før du starter behandlingen. Hvis du kun behandler symptomerne, kan de blive et tilbagevendende problem.

Der er normalt flere faktorer, der i sidste ende fører til alvorlige klager. Dette er den såkaldte “kløetærskel”, og det er vendepunktet mellem en almindelig og en smertefuld kløe. Hunde når dette punkt, når de oplever en overbelastning af allergiske reaktioner på allergener. Hunde har en tendens til at være overfølsomme over for flere allergener, men en ophobning af allergener kan bringe hunde til kløegrænsen. Nedenfor forklarer vi nogle af overfølsomhederne, som hunde kan føle i disse tilfælde.

Loppeallergi

En loppeallergi er en af ​​de mest almindelige allergier hos hunde. Hunde med loppeallergi er overfølsomme over for proteinerne i loppens spyt. Dette forårsager en bivirkning med en alvorlig og vedvarende kløe. I de fleste tilfælde er de involverede kropsdele bagparten og halebunden, hvilket er hvor du sandsynligvis også vil finde ridser og bidemærker. Selv de mindste lopper kan forårsage en meget intens reaktion, så sørg for at give din hund den rigtige behandling!

Fødevareoverfølsomhed

Overfølsomhed over for visse fødevarekomponenter kan forårsage hud- og/eller mave-tarmproblemer. De fleste mennesker tror, ​​at dyr ikke kan udvikle allergi over for en fødevare, de har spist i lang tid. Det modsatte er tilfældet: Allergien udvikler sig faktisk, fordi et dyr kontinuerligt udsættes for det samme allergen. Dit kæledyr vil derefter blive overbelastet af allergenerne og vise en negativ reaktion. De fleste hunde med fødevareallergi reagerer på et protein, der stammer fra dyr, såsom oksekød eller kylling. Kun en lille procentdel af hunde er allergiske over for visse typer hvede. Ved at ændre dit kæledyrs kost kan du bekræfte fødevareallergien og vide, hvordan du behandler den. Hvis du skifter til en bestemt diætmad, skal du holde dig til det i 6-8 uger. Det betyder ingen anden mad, ingen godbidder og ingen knogle- eller tyggegodbidder. Du skal også forhindre din hund i at spise noget, mens du er ude at gå en tur. Først efter diæten vil du kunne afgøre, om din hund er allergisk over for en af ​​ingredienserne. Hvis bivirkningerne ikke er stoppet, kan du gentage processen med en anden diæt. Og hvis reaktionerne er stoppet, kan du blive ved med at bruge diæten.

Der er to typer diæter, der kan bruges til at bestemme, om din hund har foderoverfølsomhed

  • En diæt med hydrolyserede proteiner: Proteinerne “skæres” i mindre komponenter gennem hydrolyse. Kroppen genkender ikke disse mindre dele som proteiner, hvilket betyder, at immun systemet ikke vil udvise en negativ reaktion.
  • En eliminationsdiæt: Disse typer diæter er lavet med kun én proteinkilde. Hvis du beslutter dig for at bruge denne diæt, er det vigtigt, at du giver foder med en proteinkilde, din hund aldrig har spist før. Nogle eksempler på proteinkilderne er rådyr, hest, kanin, struds eller vagtler. Diæten består normalt af én af proteinkilderne, en kilde til kulhydrater (f.eks. ris eller kartofler) og et supplement vitaminer og mineraler. Du kan få en færdiglavet eliminationsdiæt eller sammensætte en selv.

Atopi

Atopi er en arvelig og kronisk sygdom. Et kæledyr med atopi vil have øgede reaktioner på almindelige allergener. Hunde kan reagere på mider (herunder husstøvmider), skæl, visse pollen og græs. En hund med atopi vil normalt reagere på en kombination af disse allergener.

De første symptomer på atopi opstår normalt før en hunds tredje leveår. I de tilfælde er hoved, lyske og poter de områder, der er mest påvirket af ridsemærker og irriteret hud. Udover at give en støttende behandling (dvs. medicin eller hudcremer), kan du også arbejde på at desensibilisere din hund. Det betyder, at du forsøger at reducere bivirkningerne på allergener. Du kan gøre dette ved at give injektioner med fortyndede allergener, mens du gradvist øger mængden af ​​allergener. Det kan tage et par måneder, før denne behandling viser nogen resultater.

Hvordan kan en dyrlæge hjælpe?

Før en behandling kan gives, er det væsentligt at kortlægge alle symptomer. Dette hjælper med at bestemme den underliggende årsag til hudtilstanden og til at se, om der er yderligere infektioner. Dette kan ske gennem almindelige allergitests, men også gennem en mikroskopisk undersøgelse af skæl, svampeundersøgelser, bakteriologisk forskning, blodprøver og biopsier af huden. At have en korrekt diagnose hjælper med at bestemme den rigtige behandling, så din hund kan komme sig over hudlidelserne. Det nytter ikke kun at behandle symptomerne, især ikke hvis din hund har et kronisk hudproblem. Din dyrlæge kan hjælpe dig med at udføre disse tests og om nødvendigt henvise dig til en veterinær hudlæge.

Hvordan kan du hjælpe din hund?

Der er forskellige ting du kan gøre for at støtte din hund. At holde huden og pelsen i optimal tilstand hjælper allerede med at forhindre alvorlige klager. At have en god hudplejerutine kan hjælpe betydeligt, især hvis der også gives en medicinsk behandling.

Essentielle fedtsyrer

Ved regelmæssig brug styrker essentielle fedtsyrer hudbarrieren, og bidrager til at opretholde fugtbalancen og strukturen i pelsen og huden. En høj mængde essentielle fedtsyrer hjælper huden med at blive mere modstandsdygtig. Du kan give din hund foder, der indeholder et højt indhold af fedtsyrer eller bruge kosttilskud. Der findes også specielle pipetter, hvormed du kan påføre fedtsyrerne direkte på huden.

Diæter

Det første trin i behandlingen af ​​en fødevareallergi er at ændre din hunds kost! På denne måde undgår du ikke kun visse allergener, men en receptpligtig diæt vil også indeholde alle de essentielle næringsstoffer, der understøtter restitutionsprocessen. Disse diæter indeholder ofte allerede tilskud af essentielle fedtsyrer, vitaminer og mineraler.

Husk på, at det kan tage lang tid at finde den perfekte kost til din lille ven. Effektiviteten af ​​en eliminationsdiæt kan først bestemmes efter 6 til 8 uger. Hvis en eliminationsdiæt ikke har den ønskede effekt, skal du gentage den samme proces, indtil du finder den rigtige mad.

Støttende hud- og pelspleje

At passe godt på dit kæledyr hjælper med at forhindre hudsygdomme. Så det kan være en god idé at lære dig selv om din hunds pelstype. Børst pelsen regelmæssigt (gerne ugentligt), og tag dig også tid til at tage din hund på et besøg til hundefrisøren. Du kan mindske risikoen for allergiske reaktioner ved at holde huden og pelsen i optimal tilstand. Selvom din hund er blevet diagnosticeret med en hudlidelse, vil passende pleje bidrage til at genoprette din hunds hud.

Først og fremmest er det vigtigt regelmæssigt at vaske din hund med en passende shampoo. Dette hjælper med at fjerne snavs, mikroorganismer og mulige allergener fra pelsen. Samtidig beroliger og fugter shampooen den kløende hud. En god shampoo til din hund er Cowboy Magic.

Derudover er det vigtigt at rense ørerne regelmæssigt. Da hudsygdomme ofte er ledsaget af øreproblemer, bør du passe ordentligt på ørerne. Se alle vores øreplejeprodukter for at se, hvilke produkter du skal tilføje til din hudplejerutine.

Hunde af visse racer har også små eller store hudfolder omkring trynen og halebunden. Hvis din hund har en følsom hud, kan disse folder være årsager til alvorlige problemer. Der er forskellige desinficerende og beroligende servietter tilgængelige, såsom MalAcetic Wipes. Disse servietter er specielt lavet til at holde hudfolderne rene og tørre. Hvis du leder efter et flydende desinfektionsmiddel, er Hibiscrub et fantastisk produkt. Den klare røde væske indeholder klorhexidin, hvilket er et stof der bremser væksten af bakterier og svampe.

Hudsygdomme forårsaget af overfølsomhed og allergi kan alvorligt påvirke din hunds velbefindende. En ordentlig undersøgelse, en passende behandling og en god hudplejerutine er med til at forebygge og forbedre alvorlige problemer. På denne måde kan du sikre dig, at din hund altid føler sig godt tilpas i sin egen hud!