Menu

Fødevareallergi hos hund og kat

Det ser ud til, at fødevareallergi stadig oftere forekommer hos hunde og katte. Den endelige diagnose er tit svær at stille og der bliver derfor ofte overdiagnosticeret. Videnskabelige undersøgelser har påvist, at i gennemsnit er kun ét ud af hundrede tilfælde af hudproblemer hos hund og kat baseret på fødevareallergi.

Kat der spiser foder

Fødevareoverfølsomhed, fødevareallergi eller fødevareintolerans?

Disse udtryk bruges ofte i flæng. Men de betyder rent faktisk forskellige ting. En fødevareoverfølsomhed er en overordnet betegnelse for en anormal reaktion på ingredienser i fodret. Det omfatter altså både fødevareallergi og fødevareintolerans. Der er tale om en fødevareallergi, når hunden eller kattens reaktion på foderet virkelig ledsages af allergiske symptomer. Her er immunsystemet involveret. I alle øvrige tilfælde er der tale om en fødevareintolerans. Den sidste gruppe omfatter for eksempel laktoseintolerans på grund af mangel på enzymet laktase eller madforgiftning, hvor toksin fra maden er skyld i problemerne. Her er immunsystemet ikke primært involveret. Denne artikel handler kun om fødevareallergi.

Symptomer på en fødevareallergi

De vigtigste symptomer på fødevareallergi hos dyr er moderat til alvorlig, ikke-sæsonbestemt kløe og hudproblemer. Især omkring ørerne, på poterne, i lysken, rundt om øjnene snuden ser vi kløe, skaldethed, rødme og/eller knopper. Nogle gange er symptomerne mere subtile, såsom en skællet, fedtet pels, ørebetændelse og i 15% af tilfældene problemer med mave-tarm-kanalen. Det omfatter også opkastning efter et måltid og/eller diarre. Tyktarmsbetændelse (colitis) eller en øget afføringsfrekvens kan også være symptomer på en fødevareallergi Nogle hunde slikker også på poterne eller skraber snuden heb over jorden. Hos katte viser en fødevareallergi sig som skorper på huden, symmetrisk skaldethed, eosinofil granulom-kompleks, og/eller alvorlig kløe på halsen og hovedet. Det beklagelige er, at symptomerne ikke er specifikke. Kløen, forandringer i huden og slikken ser vi for eksempel også ved atopi. Hudproblemer som følge af en fødevareallergi ledsages ofte af andre hudproblemer. En gærinfektion (Malassezia pachydermatis) ses ofte som bi-effekt. Alderen, hvor de første problemer viser sig, varier også. Det kan opstå hos både yngre og ældre dyr. I de fleste tilfælde begynder de første problemer dog, når dyret er omkring 2 år gammelt.

Årsager

Allergiske reaktioner opstår for det meste som følge af tilstedeværelsen af et specifikt protein, og i usædvanlige tilfælde også kulhydrater i kosten. Allergiske reaktioner opstår for det meste som følge af tilstedeværelsen af et specifikt protein, og i usædvanlige tilfælde også kulhydrater i kosten. De mest forekommende allergener (stoffer som et dyr er allergisk over for) er hos hunde oksekød, kylling, æg, majs, hvede, soja og mælk. De mest forekommende allergener (stoffer som et dyr er allergisk over for) er hos hunde oksekød, kylling, æg, majs, hvede, soja og mælk. Hos katte er det for det meste allergi over for fisk, oksekød, mælk og kylling. Hos katte er det for det meste allergi over for fisk, oksekød, mælk og kylling. Hunde og katte er for det meste allergisk over for 1 til 5 forskellige allergener. Hunde og katte er for det meste allergisk over for 1 til 5 forskellige allergener.

Diagnose Diagnose

Den eneste måde at diagnosticere en fødevareallergi på, er ved at sætte dyret på en eliminationsdiæt. Den eneste måde at diagnosticere en fødevareallergi på, er ved at sætte dyret på en eliminationsdiæt. Når det gælder hunde og katte, er blodundersøgelser for fødevareallergier ikke pålidelige. Når det gælder hunde og katte, er blodundersøgelser for fødevareallergier ikke pålidelige. Der findes tre diætmuligheder: en hjemmelavet diæt, en diæt baseret på én unik proteinkilde, eller en diæt med hydrolyserede proteiner. Der findes tre diætmuligheder: en hjemmelavet diæt, en diæt baseret på én unik proteinkilde, eller en diæt med hydrolyserede proteiner.

En hjemmelavet eliminationsdiæt En hjemmelavet eliminationsdiæt

En hjemmelavet diæt indeholder én proteinkilde, som dyret endnu ikke har været udsat for og én kulhydratkilde. En hjemmelavet diæt indeholder én proteinkilde, som dyret endnu ikke har været udsat for og én kulhydratkilde. For det meste er ris eller kartoffel den nye kulhydratkilde og som animalsk proteinkilde kan man vælge struds, rådyr, kanin eller hest. For det meste er ris eller kartoffel den nye kulhydratkilde og som animalsk proteinkilde kan man vælge struds, rådyr, kanin eller hest. En ulempe ved en hjemmelavet diæt er, at den er ret ensformig. En ulempe ved en hjemmelavet diæt er, at den er ret ensformig. Der kan opstå enten underskud eller selv overskud af visse næringsstoffer. Der kan opstå enten underskud eller selv overskud af visse næringsstoffer. Det kan forårsage en mat pels, sult, diarre, skællet hud og vægttab. Det kan forårsage en mat pels, sult, diarre, skællet hud og vægttab. For at undgå underskud af næringsstoffer, kan du tilføje TROVET Balance VMS til måltidet. For at undgå underskud af næringsstoffer, kan du tilføje TROVET Balance VMS til måltidet. Andre ulemper er, at det er ret arbejdsintensivt at tilberede, og det er svært at finde kød fra en ikke-standard dyreart. Andre ulemper er, at det er ret arbejdsintensivt at tilberede, og det er svært at finde kød fra en ikke-standard dyreart. Dette foder indeholder kød fra en proteinkilde, som de fleste dyr ikke tidligere har været udsat for. Dette foder indeholder kød fra en proteinkilde, som de fleste dyr ikke tidligere har været udsat for. Du kan blande det sammen med en kulhydratkilde som ris eller kartoffel. Du kan blande det sammen med en kulhydratkilde som ris eller kartoffel.

En kommerciel diæt på basis af en unik proteinkilde En kommerciel diæt på basis af en unik proteinkilde

Den anden mulighed er at give en kommerciel diæt på basis af én unik proteinkilde. Den anden mulighed er at give en kommerciel diæt på basis af én unik proteinkilde. Ved denne diæt bruges der også en proteinkilde, som dyret ikke tidligere har været udsat for. Ved denne diæt bruges der også en proteinkilde, som dyret ikke tidligere har været udsat for. Men disse diæter er kommercielt fremstillet, og der er sørget for, at de indeholder alle nødvendige næringsstoffer. Men disse diæter er kommercielt fremstillet, og der er sørget for, at de indeholder alle nødvendige næringsstoffer. Et eksempel er Sanimed Clinical Choice – Pure Duck Pølse. Et eksempel er Sanimed Clinical Choice – Pure Duck Pølse.

En kommerciel diæt på basis af hydrolyserede proteiner En kommerciel diæt på basis af hydrolyserede proteiner

En anden mulighed er at give dyret en diæt med hydrolyseret protein. Det vil sige, at proteinerne er lavet så små, at kroppen ikke mere kan reagere på dem med en allergisk reaktion. Royal Canin Anallergenic, Vetality Hypoallergenic Dog Wet og Hill’s z/d er gode eksempler på diæter med hydrolyserede proteiner.

Den anti-allergiske diæt skal gives i 6 til 8 uger. Der er højst sandsynlig tale om fødevareallergi, hvis symptomerne mindskes eller forsvinder i den periode. Den endelige diagnose kan dog først stilles, når dyret er blevet ‘udfordret’. Her skal dyret have det foder igen, som det fik før den anti-allergiske diæt. Er der tale om en fødevareallergi , vil symptomerne komme tilbage mellem 1 time og 14 dage. Den endelige diagnose er hermed stillet. Dyret skal herefter have anti-allergisk foder resten af livet for at forblive symptomfri.

Hvordan gives en eliminationsdiæt?

Hunden eller katten må absolut ikke spise noget andet mens det får eliminationsdiæten – det gælder også snacks, kiks, stykker brød eller skåle at slikke i. Det kan også udløse en allergisk reaktion og hermed er har det hele været forgæves. Vær også opmærksom på medicin med smag. Ormekurstabletter med oksekødssmag kan for eksempel også udløse en reaktion. Er der blevet brugt medicin som kortikosteroider eller antibiotika før start på den anti-allergiske diæt, skal du vente yderligere to uger før du begynder, så effekten kan bedømmes korrekt.

Royal Canin hundefoder

Har du et spørgsmål til vores dyrlæge om fødevareallergi eller fødevareoverfølsomhed hos din hund eller kat?  Så kan du kontakte vores dyrlæge via veterinaer@medpets.dk

Relaterede produkter