Menu

Tænker du på en fødevareallergi hos din hund? Lav en eliminerende diæt!

Din hund har formentlig en fødevareallergi, og din dyrlæges råd er en eliminerende diæt. En hvad? En eliminerende diæt. En eliminerende diæt er nødvendig for at undersøge, om en hund virkelig er allergisk over for mad. Men hvad er en eliminationsdiæt, og hvad skal du tænke på? Det vil blive diskuteret i denne blogartikel.

Hund med madskål

Fødevareallergi hos hunde

Flere og flere hunde er allergiske over for noget. Ofte for noget i miljøet (atopi), men også fødevareallergi ser vi oftere og oftere og mod de mest forskellige ting (allergener). De fleste hunde med fødevareallergi er allergiske over for visse proteiner i maden. Disse kan være almindelige animalske proteiner, såsom oksekød, kylling og lam. Men vi ser også oftere og oftere vegetabilske proteiner og mælk, såsom proteiner i hvede, soja, majs, kartofler og laktose.

Fordi symptomerne på en allergi ofte er de samme, nemlig kløe på bestemte steder på kroppen, er det vigtigt også at vide med sikkerhed, om maden er en årsag til din hund. For at vide dette med sikkerhed er der brug for en elimineringsdiæt.

Hvad er en eliminationsdiæt?

En eliminationsdiæt er en diæt, hvor du vil undersøge, om maden spiller en rolle i din hunds allergi. Med en eliminationsdiæt får din hund en særlig diæt med ingredienser, der er ukendte for din hund i 6-8 uger. Hvis ernæring spiller en rolle, skal du se, at kløesymptomerne bliver mindre i løbet af denne periode.

Det er rigtigt, at huden undertiden er blevet betændt på grund af allergien. Denne betændelse giver ofte også kløe og er ikke umiddelbart væk, hvis du skal lave en eliminationsdiæt med din hund. Så det kan tage et stykke tid, før du ser symptomerne falde, fordi huden ofte skal helbrede noget, før du ser forbedring.

Hunde kan også være allergiske over for flere ting, så for eksempel til både noget i maden og noget i miljøet. Selv da kan det være sværere at drage en konklusion fra elimineringsdiet. Det er derfor klogt at lave en aftale med din dyrlæge inden diæten. Sammen kan i kortlægge den aktuelle situation og klager. Efter diæten kan du derefter lave en check-up aftale for at evaluere effekten sammen og diskutere den opfølgende behandling.

Hvordan fungerer en eliminerende diæt?

Under en eliminationsdiæt giver du din hund en diæt baseret på ingredienser, der er nye for din hund. Det er derfor meget vigtigt, at du ved eller forsøger at finde ud af, hvad din hund allerede har spist i sit liv

Der er 2 måder at give en eliminerende diæt på:

  • Du kan selv lave mad til din hund
  • Du kan give en diæt baseret på stærkt reducerede (hydrolyserede) proteiner

Madlavning til din hund

Hvis du selv skal lave mad til din hund, sammensætter du et måltid baseret på en proteinkilde, der er ukendt for din hund med en kulhydratkilde. Som proteinkilde kan du vælge for eksempel hestekød, struds, and, hjorte eller kanin. Som kulhydratkilde kan du vælge kogt hvid ris, kartoffel eller (hvid) pasta.

Dette er ikke et komplet måltid med hensyn til sammensætning, men fint at give i en periode på 6-8 uger. Hvis du fortsætter med at lave mad til din hund, er det nødvendigt at give et ekstra supplement for at fuldføre måltidet, såsom RAW Veterinary Diets Mono Protein balancer eller TROVET Balance.

Royal Canin Anallergenic som en hydrolyseret diæt til din hund

Fordi det ofte ikke er let at lave mad til din hund selv, vælges ofte en færdiglavet diæt mad baseret på stærkt hydrolyserede proteiner. Et eksempel på en sådan mad er Royal Canin Anallergenic. Fordelen ved en diætmad er, at det er en komplet mad. Du kan ofte fortsætte med at give dette i længere tid, hvis resultatet er godt.

Hill’s z/d Hund som hydrolyseret kost

Hill’s z/d Hund er også mad med en stærkt hydrolyseret proteinkilde. Dette hjælper med at forhindre et overaktivt immunsystemrespons på foderet.

Giv ikke ekstramateriale til din hund!

Det er meget vigtigt i elimineringsfasen, at din hund ikke får andre ting at spise. Så ingen slik, småkager eller tyggegummier. Men spis heller ikke rester fra mennesker. Giv også kun vand at drikke.

Hvordan vurderes effekten af eliminationsdiæten?

For at vurdere effekten af kosten er det vigtigt at kortlægge på forhånd, hvad klagerne er, og også at knytte en alvorlighedsværdi til dem. Så for eksempel en 8, når det kommer til sværhedsgraden af kløen på en skala fra 1 til 10. Det er også smart at angive, hvilke steder på kroppen din hund har kløe, og om der er rødme, sår, skaldethed osv. Tag om nødvendigt billeder af pletterne.

Dette virker som en masse arbejde, og måske er det. Men hvis du har visualiseret klagerne korrekt forud for kosten, er det bedst at vurdere effekten af kosten. Normalt efter 6-8 uger glemte du bare, hvordan det var nøjagtigt. Og du ved ikke længere, om kløen er mere eller mindre end før testen.

Din hund har sandsynligvis en fødevareallergi, hvis kløen er aftaget i løbet af ugerne. Det er ikke sådan, at huden og pelsen vil være helt under kontrol igen i denne periode. Dette tager ofte længere tid.

For at diagnosticere fødevareallergi med sikkerhed bør du faktisk sætte din hund tilbage på den gamle mad for at se, om allergisymptomerne kommer tilbage. Det er muligt, at kløen er blevet reduceret af en anden grund, og at dette tilfældigvis faldt sammen med perioden for elimineringsdiet. Kommer kløen på den gamle mad tilbage?

Hvordan fortsætter du efter elimineringsdiet?

Ser din hund ud til at have en fødevareallergi? Så skal du kigge efter en passende mad til din hund. Der er blodprøver til rådighed, der kan hjælpe dig med at vælge den rigtige proteinkilde. Dette viser mod hvilke proteiner din hund har antistoffer. Du bør derefter forsøge at undgå disse proteiner så meget som muligt i kosten. Heldigvis er der mange allergivenlige hundefoder på markedet, såsom Vetality Hypoallergenic Dog Wet, så det er næsten altid muligt at finde et passende foder til din hund.

Faldt klagerne ikke under elimineringsdiet, eller kom klagerne ikke tilbage til den gamle diæt? Så har din hund ikke en fødevareallergi eller muligvis en fødevareallergi i kombination med en allergi over for noget andet. På det tidspunkt kan der tages andre diagnostiske skridt for at finde årsagen til hudklagerne. Læs vores blogartikel Tilgangen til hudproblemer hos din hund.

Royal Canin hundefoder

Har du spørgsmål om fødevareallergi og eliminationsdiæten? Kontakt os venligst via veterinaer@medpets.dk.

Relaterede produkter