Menu

Blæresten hos hunde

Blæresten forekommer regelmæssigt hos hunde; som er en slags sand i blæren. Hvis dette sand er til stede i lang tid og klumper sig sammen, kan der dannes større blæresten. Der findes forskellige typer blæresten. Hver type sten har sin egen behandling. Derfor er det meget vigtigt for din dyrlæge at undersøge, hvilken sten der giver problemer for din hund. I denne blog diskuterer vi symptomerne på blæresten, samt hvordan de diagnosticeres, og hvordan din hund kan behandles.

hund

Symptomer på din hund har blæresten

Symptomerne din hund har, når den lider af blæresten, ligner en blærebetændelse, tænk på:

 • Hyppig vandladning, hvor de skal gå hurtigere at komme afsted
 • Små mængder vandladning
 • Presser for vandladning
 • Smerter ved vandladning
 • Blod i urinen

Hvis stenene tilstopper urinrøret, kan det endda komme til det punkt, hvor din hund ikke kan tisse. Dette er en nødsituation!

Hvordan diagnosticeres blæresten?

Dyrlægen bruger en urinanalyse til at afgøre, om din hund har blæresten eller ej. Krystaller er synlige under mikroskopet. På denne måde kan typen af sten normalt bestemmes.

Sørg for, at den urinprøve, du giver, er så frisk som muligt og opsamlet rent. Nogle gange er urinanalysen ikke tydelig. Dyrlægen vil højst sandsynligt foreslå yderligere undersøgelse ved hjælp af røntgen eller ultralyd af blæren.

Hvordan behandles blæresten?

Hvordan blæresten behandles afhænger af typen af sten. De mest almindelige typer er:

 • Struvit
 • Calciumoxalat
 • Cystin sten
 • Urat sten

Struvit

Struvit er almindelig. Denne type sten opstår normalt som følge af bakteriel blærebetændelse. Det er derfor vigtigt, i tilfælde af struvit, at behandle ikke kun stenene, men også infektionen. Der findes særlige struvit-opløsende diæter, som Sanimed Anti Struvit, men der er også diæter, som kan bruges til flere stentyper. En almindeligt ordineret diæt er fx Royal Canin Urinary S/O.

Struvit er den eneste type sten, som er lille nok til at opløses med en tilpasset kost. Selv sten af en smule større størrelse kan nogle gange opløses med en tilpasset kost. Kan din hund ikke sættes på diætfoder mod blæresten? Så finds der også urinforsurende kosttilskud til at opløse struvit og mindske nydannelse.

Calciumoxalat

Calciumoxalat opstår, når urinen er meget koncentreret, og der er meget kalk i urinen. Calciumoxalatsten kan ikke opløses. De skal først fjernes kirurgisk. Efterfølgende er det vigtigt at hæmme dannelsen af nye krystaller. Det kan under alle omstændigheder gøres ved at lade din hund drikke nok. Derudover er en tilpasset kost anbefalet. Royal Canin Urinary S/O kan også anvendes i tilfælde af calciumoxalat.

Cystin sten

Cystin er en aminosyre, dvs. en fast form for protein. Normalt udskilles det i små mængder gennem nyrerne, men optages derefter også af nyrerne. Der er en medfødt defekt, hvor denne genabsorbering ikke sker, og cystinet forbliver således i urinen og kan danne sten. Dette er en sygdom, der for eksempel forekommer hos den engelske bulldog, mastiff og newfoundlander. Flere racer kunne dog have denne genfejl.

Cystinsten opløses ikke, men kan kun fjernes kirurgisk.

Forebyggelse af nye sten er vigtig. Dette kan gøres ved at øge væskeindtaget og også fodre en diæt med et lavere cystinindhold.

Urat sten

Uratsten kan dannes, når der er problemer med leverens cirkulation. Denne type sten forekommer også i visse hunderacer, såsom dalmatiner og engelsk bulldog. Hunde behandlet med allopurinol i tilfælde af Leishmania-infektion har også øget risiko for denne type sten.

Uratsten skal ligesom de andre sten altid fjernes kirurgisk. Særlige diæter kan igen forhindre dannelsen af uratsten, fx. de lavpurin-diæter, som allerede er nævnt under cystinsten, samt Hill’s u/d – Urinary Care.

Hvordan kan blæresten forhindres?

Med nogle få enkle handlinger kan du reducere din hunds resiko for at udvikle blæresten.

 • Sørg altid for rigeligt med rent og frisk drikkevand. Drikker din hund ikke nok? Gør fodret vådt eller vælg vådfoder.
 • Sørg også for at lade din hund tisse regelmæssigt. Hvis urinen sidder i blæren i længere tid, har du også øget risiko for sten.
 • Giv eventuelle understøttende kosttilskud for en sund blære. Kontakt dog altid din dyrlæge, om dette er et godt valg for din hund. Eksempler på kosttilskud omfatter Dr Ann’s Urinary Care og Pure Urogeni.

Har du yderligere spørgsmål om blæresten hos hunde? Kontakt os venligst på veterinaer@medpets.dk.

Gå aldrig glip af vigtig information?

Leder du altid efter den bedste måde at give dit kæledyr det allerbedste? Vores Medpets nyhedsbrev er fyldt med tips, råd og selvfølgelig vores kampagner og rabatter. Tilmeld dig her!