Menu
Medpets Festival: op til 30 % rabat! Læs mere

Min killing har diarré, hvad skal jeg gøre?

Skrevet af Noa |

Killinger er søde og legesyge væsner, men ligesom mennesker kan de opleve mave-tarmproblemer. Diarré hos killinger er ikke usædvanligt og kan nogle gange være ledsaget af opkast. Hvis du undrer dig over, hvad du skal gøre, når din killing har diarré, er du kommet til det rette sted. I denne blog ser vi nærmere på de mulige årsager til diarré og deler tips til, hvordan du kan hjælpe din killing.

Killing går gennem græsset med løftet lille hoved

Hvorfor får din killing diarré?

For at kunne handle effektivt ved diarré er det vigtigt at forstå de mulige årsager. Her er nogle almindelige grunde til, at din killing kan have diarré:

  • Diarré på grund af stress: Overgangen fra kuldet til et nyt hjem kan være stressende for en killing, hvilket kan føre til diarré. Sørg for rolige omgivelser og giv din killing tid til at vænne sig til de nye forhold.
  • Foderskifte: Introduktion af nyt foder kan forstyrre en killings følsomme fordøjelsessystem. En gradvis overgang til nyt foder over en periode på 7 dage anbefales for at undgå diarré.
  • Har spist noget mærkeligt: Nysgerrige killinger smager ofte på alt. Sørg for, at dit hjem er killingesikret for at undgå uheld.
  • Parasitter: Orme og andre parasitter kan forårsage diarré. Regelmæssig ormebehandling er vigtig for din killings sundhed.
  • Mavevirus: Ligesom mennesker kan killinger blive smittet med vira, især når deres omgivelser ændrer sig. Vær opmærksom på symptomer og kontakt din dyrlæge, hvis du er i tvivl.

Støtte til din killing med diarré

Hvad kan du gøre, når din killing har diarré?

Diarré hos killinger er noget, man skal tage alvorligt. Killinger kan hurtigt blive dehydrerede, så hold godt øje med din kat og kontakt altid din dyrlæge, hvis du er i tvivl. Her er nogle generelle trin, du kan tage:

  • Kontakt en dyrlæge: Hvis din killing har diarré, så søg professionel rådgivning. Killinger er følsomme, og en tidlig diagnose er afgørende.
  • Støttende tiltag: Selv hvis din killing ikke virker syg, kan diarré skade tarmslimhinden. Støt din killing med speciel foder og kosttilskud.
  • Specielt foder og tilskud: Vælg letfordøjeligt, kalorierigt foder og overvej vådfoder for at mindske risikoen for dehydrering. Tilskud kan hjælpe med at gøre afføringen fastere.

Støt din killing med diarré med specielt foder

Foderet skal være letfordøjeligt og rigt på kalorier, da en killing har brug for meget energi gennem kosten. Det er også en god idé at give vådfoder, da det hjælper med at reducere risikoen for dehydrering. Et godt foder er for eksempel Royal Canin Gastrointestinal Kitten Wet. Men også Purina Pro Plan Veterinary Diets EN Gastrointestinal – kat – dåse, Hill’s i/d Digestive Care portionspose og Specific Digestive Support FIW er gode valg.

Støt din killing med kosttilskud

Når din killing har diarré, kan kosttilskud være et værdifuldt supplement til behandlingen. Probiotika kan f.eks. hjælpe med at genoprette balancen i tarmens sunde bakterier. Dr. Ann’s Probiotics er et godt valg. Hvis diarréen er kraftig, kan du først give en pasta, der også gør afføringen mere fast, såsom Protexin Pro-Kolin Advanced Kat.

Kolostrum kan også være med til at støtte tarmens sundhed. Et godt valg er f.eks. Col-O-Cat eller Colostrum Therapie fra Biestwinkel. Ved voldsom diarré kan Biestwinkel Rehydration eller Orolade Advanced GI+ hjælpe med at genoprette væskebalancen.

Hvad skal jeg gøre, hvis min killing også kaster op?

Hvis din killing også kaster op, anbefaler jeg, at du kontakter din dyrlæge. Især hvis den ikke kan holde noget i sig, har den brug for støtte.

Forebyggelse er bedre end helbredelse: Tips til at undgå diarré hos killinger

Selvom det er vigtigt at vide, hvordan man skal handle, når din killing allerede har diarré, er det selvfølgelig endnu bedre at forebygge. Her er nogle tips til at undgå diarré hos killinger:

  • Gradvis foderskifte: Undgå pludselige ændringer i killingens kost. Brug mindst 7 dage på gradvist at blande det nye foder, når du skifter til et andet mærke eller type. Det hjælper din killings følsomme mave med at tilpasse sig.
  • Gør hjemmet killingsikret: Killinger er nysgerrige og prøver alt ved at bide i det. Sørg for, at dit hjem er sikkert for killinger ved at holde giftige stoffer og små genstande uden for rækkevidde.
  • Regelmæssig ormekur: Følg ormebehandlingsskemaet, som din dyrlæge anbefaler. Ved at holde parasitter væk kan du mindske risikoen for diarré.
  • Minimer stress: Flytningen til et nyt hjem kan være stressende for en killing. Skab et roligt og behageligt miljø og giv din killing tid til at falde til.
  • Oprethold god hygiejne: Sørg for et rent miljø. Rengør kattebakken regelmæssigt og sørg for frisk vand – det bidrager til din killings sundhed.

At tage forebyggende tiltag og skabe et sundt miljø kan i høj grad bidrage til at forebygge diarré hos killinger. Ved at være proaktiv og holde godt øje med din lille ven, kan du mindske ubehag og sikre, at din killing vokser op sund og glad.

Husk altid, at hver killing er unik – det er derfor vigtigt at tage hensyn til din killings specifikke behov og helbred. Kontakt altid din dyrlæge, hvis du er i tvivl eller symptomerne varer ved.