Min hund har grå stær
Skrevet af Sjoerd |
Hos hunde kan der forekomme grå stær. Der kan være tale om egentlig stær, også kaldet katarakt. Dette kaldes også grå stær. Ud over grå stær taler man også nogle gange om grøn stær.

Det sidste er et symptom på en alvorlig øjensygdom, nemlig glaukom. Det er derfor vigtigt, at du kender forskellen og ved, hvad du skal gøre i begge situationer. For at kunne forklare det, er det nødvendigt at forstå, hvordan hundens øje er opbygget.
Hvordan ser hundens øje ud?
For at forstå, hvor problemet ligger ved stær, er det vigtigt at kende lidt til, hvordan et hundeøje fungerer. Udefra og ind består det af: hornhinden – det forreste øjenkammer – iris med åbning (pupillen) – det bagerste øjenkammer – linsen – glaslegemet – nethinden. Synsnerven udspringer fra nethinden.

Grå stær (katarakt) hos hund
Når man taler om egentlig stær, mener man en uklarhed i linsen. Linsen har til opgave at fokusere billeder korrekt på nethinden. For at gøre det skal linsen være gennemsigtig. Hos dyr opstår der også med alderen en naturlig forandring i linsen, som gør den mere uklar – dog uden at forårsage blindhed.
Hvis der opstår en unormal uklarhed i linsen, taler vi om katarakt eller grå stær. Dette kan være medfødt, altså opstå i en tidlig alder, eller opstå senere i livet. Diabetes er også en væsentlig årsag til udvikling af grå stær hos ældre hunde. Andre sygdomme kan også føre til grå stær, som for eksempel retinal degeneration eller progressiv retinal atrofi (PRA). For at afgøre, om grå stær kan behandles kirurgisk, er det vigtigt, at disse tilstande bliver udelukket af en øjenspecialist.
Grøn stær hos hund
Grøn stær skyldes en helt anden lidelse: glaukom. Dette er en sygdom i øjet, hvor trykket i øjeæblet er for højt. Det er smertefuldt og kan føre til permanent blindhed. Derfor er hurtig behandling afgørende.
Der er altid et vist tryk i øjet – ellers ville øjeæblet være slapt og kunne presses ind. Trykket opretholdes ved en konstant produktion og afledning af den såkaldte kammervæske. Hvis afledningen forstyrres, stiger trykket og der opstår glaukom. Nogle hunderacer har medfødt disposition – vi kalder det primært glaukom. Det ses blandt andet hos Flatcoated Retriever, Siberian Husky og Bouvier. Glaukom kan også opstå sekundært som følge af andre øjenproblemer, fx betændelse, linseluksation, blødninger, traumer eller tumorer.
Du kan genkende glaukom på en pludselig hvid-blålig tåge over øjet – ikke i linsen. Øjets blodkar på det hvide bliver ofte udvidet, pupillen forstørres, og øjet er smertefuldt. Du vil ofte bemærke det på din hunds adfærd. Ser du pludseligt en uklarhed over øjet? Kontakt straks din dyrlæge!
Kan stær behandles?
Her handler det om behandling af egentlig (grå) stær. Denne form er ikke smertefuld for hunden. Det udvikler sig ofte gradvist, og hunden kan tilpasse sig nedsat syn med tiden. Hunde bruger især deres lugte- og høresans og kan derfor ofte klare sig fint med dårligt syn. Mange ejere opdager ikke engang, at deres hund ser dårligere. Især hvis stær er medfødt, ved hunden ikke bedre og fungerer helt normalt. Opstår stær pludseligt, kan tilvænningen tage længere tid, og hunden virker måske usikker. Dette kan være en grund til at vælge behandling – især hvis hunden f.eks. skal fungere som servicehund.
Den eneste behandling er kirurgisk fjernelse af den uklare linseindhold. Men om operation er nødvendig, afhænger af den enkelte situation. Hvis hunden ikke har gener eller problemer med blindhed, er en operation ikke nødvendigvis påkrævet.
Øjets generelle tilstand spiller også en rolle i beslutningen. En operation er kun meningsfuld, hvis resten af øjet fungerer godt. Nethinden skal være intakt – ellers vil hunden forblive blind, selv efter operation. I så fald er operation unødvendigt risikabelt og giver intet udbytte.
Hvis du vælger operation, er det vigtigt at få grundig information om efterbehandlingen, og at din hund vænner sig i tide til en krave.
Kan stær forebygges hos min hund?
Hvis stær er medfødt, kan det som regel ikke forebygges. Hvis din hund udvikler en sygdom, som kan føre til stær – som fx diabetes – kan stær kun forebygges, hvis sygdommen opdages og behandles hurtigt. Når først stær er opstået, forsvinder det ikke igen.
Når det handler om aldersrelateret stær, findes der produkter, der kan støtte øjets sundhed. Eksempler er VT Phak Sirup og Sitalan. Sitalan fås som Sitalan tabletter og som Sitalan oral suspension. Disse produkter kan bidrage til at bremse aldringsprocessen.
Har du spørgsmål om stær hos hunde eller om øjenpleje til hunde? Du kan kontakte os via [email protected].