Menu

Kløer din hund?

Hvis du leder efter øjeblikkelig lindring af din hunds kløe, anbefaler vi, at du gennemser vores populære sider om behandling af hundelopper: Frontline, Advantix - skadedyrsbekæmpelse til hunde og loppe- og flåtbekæmpelse til hunde.

Kløer din hund?

Lopper

Desværre vil mange hunde få lopper på et tidspunkt. Disse hurtige små løbere forårsager mange problemer hos hunde, og i tilfælde af et alvorligt angreb kan de endda genere mennesker. I modsætning til hvad mange tror, ​​opstår de fleste loppeproblemer i slutningen af ​​sommeren og om efteråret.

I Danmark er katteloppen en af de mest almindelige, selv hos hunde. Lopper er små insekter, og kun de voksne lopper er synlige med det blotte øje. Selvom de kun er omkring 3 mm store, giver deres stærke bagben dem mulighed for at hoppe ekstremt langt. De voksne lopper leder efter en vært at suge blod fra. Hunnerne lægger derefter æg, ca. 20-45 om dagen. Disse æg vil med tiden ende i hundens miljø, og udgøre omkring halvdelen af den samlede befolkning. I næste udviklingsfase udvikles larverne. Disse larver viger sig væk fra lys og gemmer sig i eller under tæpper og i kroge. Larverne forpupper sig, og dette stadie kan tage lang tid. Under ugunstige omstændigheder vil loppen hvile i dette puppestadium. Når der er vibrationer, varme og/eller en øget koncentration af CO2, bliver larverne til voksne lopper og leder derefter efter et blodmåltid. Dette giver typisk problemer, når ejere vender tilbage fra deres ferie. Alle æg og larver har forpuppet sig i ferien, og venter på at få tilfredsstillet sulten. På det tidspunkt, hvor du kommer hjem igen, slår de til i massevis.

Hvordan ved du, om din hund har lopper?

Lopper er ikke altid nemme at få øje på. De er ekstremt hurtige, og de er gode til at gemme sig. Den største del af den samlede loppebestand, cirka 95%, vil være i hundens miljø. Kun omkring 5% vil være på dyret på det tidspunkt hvor de ønsker at fodre. Voksne lopper kan nogle gange findes ved hjælp af en loppekam. Ved et angreb er det mere sandsynligt, at der findes loppeafføring i pelsen. Afføringen består delvist af fordøjet blod.

Symptomerne er ret typiske. Loppebid er meget kløende. Vi ser ofte, at hunde pludselig springer op og bider sig i ryggen. På huden vil du se små røde mærker efter loppebid. Der kan også være bidemærker forårsaget af hunden selv, eller endda hotspots. Hunde med loppeallergi er allergiske over for loppespyt, og det vil give dem en masse ubehag, selv et stykke tid efter et bid. Derudover kan anæmi også forekomme hos værten efter et masseangreb. Lopper kan også overføre bændelorm, hvilket forårsager et bændelorm angreb.

Forebyggelse og behandling

Der findes mange slags produkter, som kan bruges til at forebygge eller behandle et loppeangreb, herunder sprays, pipetter, halsbånd og tabletter. Shampoo bruges kun, når der er konstateret, at der er lopper på dyret. I modsætning til hvad der ofte hævdes, er der ikke på nuværende tidspunkt noget konkret bevis, der tyder på resistens over for loppeprodukter. Det er vigtigt at vælge et produkt, der er aktivt i så mange stadier som muligt, især i tilfælde af angreb. Det er også essentielt, at du behandler alle kæledyr i en husstand på samme tid. Desværre er der ingen produkter, der er 100% effektive. En fejlagtig tilgang kan normalt tilskrives utilstrækkelig behandling af miljøet. Da en stor del af angrebet foregår i deres miljø, er det afgørende vigtigt, at dette behandles ordentligt!

Afhængigt af sværhedsgraden af angrebet kan det tage længere tid at kontrollere et loppeproblem fuldt ud.

Flåter

Flåter er små arachnider med fire forskellige livsstadier: ægget, larverne, nymfen og den voksne skovflåt. Kun de sidste tre stadier af hunflåter lever af en værts blod. Dette blod er nødvendigt for at udruge dets æg. Når flåten er fyldt op med blod, falder den ad sin vært og lægger hundreder til tusindvis af æg før den dør. Voksne flåter er kun aktive i temperaturer over 7 grader celsius. De findes hovedsageligt i højt græs og buskads.

Flåter som vektorer

Flåter er kendt for at overføre forskellige sygdomme. Flåter i sig selv forårsager ikke sygdomme, men de kan være forurenede med forskellige typer bakterier og/eller parasitter. Disse yngler i skovflåtens spytkirtler. Den mest almindelige flåt i Danmark er Ixodes ricinus (skovflåt), men Rhipicephalus sanguineus (husflåt) og Dermacentor reticulatus (engflåt) findes også her. Disse flåter kan overføre anaplasmose eller borreliose. Nogle flåter forekommer kun i varme klimaer som dem i Syd- og Østeuropa. De sygdomme, som de kan overføre herunder babesiose og ehrlichiosis, ses derfor normalt hos hunde, der har været i udlandet i en vis periode.

Lyme-sygdom hos hunde

Denne tilstand er forårsaget af Borrelia burgdorferi-bakterien, med ricinusflåten som en vektor. En betydelig del af flåterne i Danmark kan resulterer i de tilfælde af Lyme-sygdom, der kan forekomme hos mennesker. Desværre kan denne tilstand forårsage alvorlige problemer hos mennesker. Hunde kan også blive smittet med Borrelia-bakterien, men i de fleste tilfælde har de ingen kliniske symptomer. Bakterien er nem at behandle med antibiotika. Der findes vacciner mod sygdommen, men det er vigtigt fra sag til sag at vurdere, om vaccinen er den bedste løsning.

Babesia canis (flåtfeber)

Denne tilstand overføres af en flåtart, der hovedsageligt forekommer i varmere klimaer. Tilstanden er ret almindelig hos hunde, der vender tilbage fra Sydeuropa. Derudover kan hunde smitte hinanden direkte ved blodkontakt, i tilfælde af transfusion eller bidsår.

Babesia er en parasit, der sætter sig i røde blodlegemer. Når en skovflåt lever af blodet fra en inficeret hund, spredes tilstanden yderligere. En inficeret hund vil vise kliniske symptomer inden for et par uger eller måneder, herunder feber, anæmi, rød/brun urin og nogle gange gulsot. Dette er ofte ledsaget af generel ubehag og nedsat appetit. Når det fanges tidligt og behandles hurtigt, kan en intensiv behandling føre til fuld bedring.

Ehrlichia

Denne tilstand overføres af den samme skovflåt, der også overfører babesiosis. Det er derfor muligt, at en hund er smittet med begge parasitter. Ehrlichia-bakterien smitter de hvide blodlegemer, og den kan ligesom babesiose spredes via flåter, blodtransfusioner og bidsår. Sygdommen kan være akut, kronisk eller subklinisk. I sidstnævnte form vil hunden ikke vise kliniske symptomer. Symptomerne kan variere alt efter om infektionen er akut eller kronisk, og det påvirker også behandlingen og prognosen. Generelt er feber, tab af appetit, vægttab, øgede blødningstendenser og forstørrede lymfeknuder de vigtigste symptomer, der kan observeres. Den kroniske form kan også være ledsaget af øje-, nyre-, muskel- og nerveproblemer.

Fjernelse af flåter

Da flåter kan overføre sygdomme efter en vis tid, er det vigtigt at du fjerner dem så hurtigt som muligt. Fjerner du en skovflåt indenfor 16 timer, er risikoen for at den overfører en sygdom lav. Der findes forskellige værktøjer til at fjerne flåter så nemt som muligt. Det er vigtigt at forsøge at fjerne flåten som helhed. Tidligere brugte man ofte alkohol til at desinficere området. Dette skal undgås, da denne form for desinfektion kan få skovflåten til at tømme spytkirtlerne hurtigere, og dermed overføre sygdomme. 

Forebyggelse

For at beskytte hunde mod sygdomme, der kan overføres af flåter, er flåtforebyggelse afgørende. Der findes forskellige produkter til forebyggelse og bekæmpelse af flåter. Ligesom loppeprodukter er der desværre ikke et enkelt produkt, der kan forhindre et flåtbid 100%.  Derfor anbefales det, at du jævnligt tjekker din hund for flåter og fjerner eventuelle flåter, der har sat sig fast hurtigst muligt ved hjælp af en flåtfjerner.

Lopper og flåter kan forårsage en masse forstyrrelser og føre til alle former for helbredsproblemer. God forebyggelse og hurtig indsats i tilfælde af problemer, er afgørende for dit kæledyrs sundhed. Der er forskellige muligheder for forebyggelse. Afhængigt af situationen kan du vælge et spot-on produkt, et halsbånd eller en tablet. Håndtering af et loppeangreb kræver en seriøs indsats for at behandle miljøet såvel som dyret. Lad det ikke komme så langt!

Se vores forskellige udvalg af loppe og flåt behandlinger til hunde her.

Hvis du har flere spørgsmål vedrørende dette, så kontakt venligst vores dyrlæge på e-mail via: veterinaer@medpets.dk