Din kat kaster op på grund af hårboller
Alle katte kan få problemer med hårboller. I gennemsnit har en kat en hårbolle om måneden. Især i fældningsperioden kan det forekomme lidt oftere.
Langhårede katte kan oftere have problemer med hårboller. I sådanne tilfælde kan det være en fordel at støtte din kat med kosttilskud eller specialfoder, der reducerer risikoen for hårboller.
Din kat kaster op efter at have spist fordærvet mad
Din kat kan også kaste op, fordi den har spist noget forkert. Det drejer sig om noget, der normalt er spiseligt, men som nu er i en tilstand, der udløser en fysisk reaktion hos katten.
Du vil opleve, at din kat kaster op flere gange. Hos hunde anbefales det i sådanne tilfælde at undlade at give mad i 24 timer. Det er dog ikke en mulighed for katte. Katte har en så høj stofskiftehastighed, at de skal spise hver dag.
Prøv at tilbyde din kat letfordøjeligt vådfoder. Start med 1 eller 2 teskefulde og se, om din kat kan holde det nede.
Eksempler på egnet vådfoder er:
Giv små portioner fordelt over dagen. Går det godt, kan du efter 2-3 dage øge fodermængden og gradvist skifte tilbage til det gamle foder.
Bliver din kat ved med at kaste op, eller har den ingen appetit? Så kontakt din dyrlæge!
Din kat har spist et fremmedlegeme
I dette tilfælde drejer det sig om noget, der normalt ikke er spiseligt. Det forekommer oftere hos hunde end hos katte.
Tænk i dette tilfælde også på en knogle fra en mus eller en fugl, som din kat har fanget.
Der er også katte, der spiser nål og tråd eller uld. Dette er det hyppigst fundne fremmedlegeme i fordøjelseskanalen hos katte. Faren ved en nål er åbenlys. Men når det gælder garn, kan man undre sig over, hvordan det kan give problemer. Tarmene bliver jo trods alt ikke blokeret – medmindre katten spiser et helt nøgle garn… Faren ved at spise tråde er, at den ene ende kan sætte sig fast, mens den anden ende bliver skubbet videre gennem tarmene. Det får tarmene til at folde sig sammen som et harmonika. Det fører til en forstoppelse og opkast. Hvis denne tilstand med sammenkrøllede tarme varer for længe, kan det blive nødvendigt at fjerne en hel del af tarmen.
Har din kat måske spist et fremmedlegeme eller garn og begynder at kaste op? Så kontakt din dyrlæge!
Din kat kaster op, fordi den har spist for hurtigt
Nogle katte er altid sultne og sluger deres foder uden at tygge det. Foderpillerne ender så i maven ufordøjet og for hurtigt, hvilket kan udløse en opkastningsrefleks. Det bemærkes ofte, at foderet kommer op igen i ufordøjet form. Mange katte spiser derefter blot foderet igen. Disse katte er ikke syge.
Sluger din kat sin mad? Så prøv en særlig anti-slugebakke til katte. Du kan også lade din kat arbejde for maden ved at gemme den i en foderbold eller foderpuzzle – eller ved at sprede foderpillerne rundt i huset.
Din kat har orm
De fleste katte med orm viser ingen eller kun meget få symptomer. Hvis din kat har et kraftigt ormeangreb, kan den få problemer med opkast eller diarré. Din kat kan endda kaste orm op. Ofte ser man noget, der ligner en lille elastik i opkastet – dette er i de fleste tilfælde spolorm. Hvis du finder orm i din kats opkast eller afføring, er det nødvendigt at ormebehandle den.
Her finder du vores komplette udvalg af ormemidler til katte.
Din kat har problemer med forstoppelse
Mange katte har i større eller mindre grad problemer med forstoppelse. Der kan være forskellige årsager til dette. Du kan læse mere om dem i vores blog ‘Forstoppelse hos katte’. Hvis din kat bliver alvorligt forstoppet, kan det føre til opkast og nedsat appetit. Dette er et akut tilfælde og kræver øjeblikkelig handling fra din dyrlæge!
For at forebygge forstoppelse hos din kat kan du give ekstra fibre gennem et specialfoder, såsom Royal Canin Fibre Response Kat, eller med et tilskud som Psyllium Plus Kat. Hvis du giver fibre, er det vigtigt, at din kat også drikker nok. Fibre blødgør nemlig kun tarmindholdet, når de kombineres med tilstrækkelig væske. Derudover kan det, efter aftale med din dyrlæge, være nødvendigt at give din kat et afføringsmiddel, for eksempel AA Laxulon. At stimulere din kats fysiske aktivitet er også meget vigtigt ved forstoppelsesproblemer.
Din kat kaster op på grund af en mave-tarmvirus
Din kat kan også kaste op på grund af en virus i mave og tarme – din kat har maveinfluenza. Ofte vil katten også have diarré. Som regel går det over af sig selv inden for et par dage til en uge.
Om du skal gøre noget, afhænger af, hvor alvorlige symptomerne er. Kaster din kat op én gang og får derefter diarré, men virker ellers frisk og har en god appetit? Så kan du afvente i et par dage. Er din kat derimod rigtig syg og nægter at spise? Så kontakt din dyrlæge! En kat må ikke faste – de skal have mad hver dag.
Du kan støtte din kat med maveinfluenza ved at give letfordøjeligt foder og kosttilskud, der understøtter tarmfunktionen.
Eksempler på letfordøjeligt foder:
- Vetality Gastrointestinal – Kattefoder
- Royal Canin Gastrointestinal Kat
- Hill’s i/d Digestive Care – Prescription Diet – Kat
- TROVET Intestinal FRD – Kat
Letfordøjeligt foder kan hjælpe med at give ro til mave og tarme. Foderet giver masser af energi og næringsstoffer, som hjælper din kat med at komme sig hurtigere.
Derudover kan du forsøge at støtte symptomerne med kosttilskud. Har din kat diarré, kan du give en pasta, der støtter tarmvæggen og hjælper med at reducere eventuel tynd afføring, såsom Protexin Pro-Kolin Advanced og Enteromicro Complex – Pasta.
Denne pasta gives ofte i op til en uge. Derefter bør symptomerne være væk – ellers skal du kontakte din dyrlæge for et tjek.
Tarmene har ofte brug for længere tid til at genoprette tarmfloraen. Efter en maveinfektion kan du derfor støtte din kat ekstra med et probiotikum i 6-8 uger for at hjælpe tarmfloraen med at komme i balance igen. Et godt produkt er for eksempel Dr. Ann’s Probiotics.
Din kat kaster op på grund af en kronisk irritation i maven
Desværre har mange katte problemer med kronisk opkast. Hos mange katte ses gastritis – en betændelsestilstand i maven. Et maveinfluenza-virus kan også forårsage gastritis, men vi ser det også for eksempel som følge af stress eller en autoimmun sygdom, hvor der er en kronisk betændelse i slimhinden i mave og/eller tarme. Denne sygdom kaldes IBD eller Inflammatory Bowel Disease. Nedsat nyrefunktion kan også føre til gastritis.
Hvis betændelsen varer ved i lang tid, kan der opstå et mavesår.
I mange tilfælde af IBD spiller foderintolerance også en rolle. Det handler ofte om at finde det mest egnede foder til katten. For nogle katte er letfordøjeligt foder det bedste valg. Andre katte har brug for et hypoallergent foder. Denne sidstnævnte gruppe omfatter et bredt udvalg med forskellige varianter. Forskellene skyldes som regel proteinkilden. Det, der er en god proteinkilde for den ene kat, kan stadig give en reaktion hos en anden.
Derudover er det vigtigt, at inflammationen behandles, og at miljøet i maven genoprettes.
Omega-3-fedtsyrer vil altid støtte din kat. Et godt produkt er for eksempel Catoils Vital.
Til maven kan et tilskud som Puur Stomac Hund/Kat være et godt valg. Det hjælper med at opretholde en normal surhedsgrad i maven og stimulerer appetitten.
Din kat kaster op på grund af en foderintolerance
Hvis din kat har foderintolerance, betyder det, at den ikke tåler visse ingredienser i foderet. Det fører ofte til opkast og diarré.
Det er ofte svært at skelne mellem foderintolerance og IBD, blandt andet fordi intolerancen kan føre til en inflammatorisk reaktion i tarmene.
Det er ofte proteinerne i foderet, der forårsager symptomerne. Et hypoallergent foder kan i sådanne tilfælde være en god løsning. Et hypoallergent foder indeholder enten en unik proteinkilde eller hydrolyserede (nedbrudte) proteiner.
Eksempler på hypoallergent foder er:
- Vetality Hypoallergenic – Kattefoder
- Royal Canin Anallergenic Kat
- Hill’s z/d Food Sensitivities – Prescription Diet – Kat
- Purina Pro Plan Veterinary Diets HA St/Ox Hypoallergenic – Kat
- Brit Veterinary Diet Kat – Kornfri – Hypoallergen
Du skal ofte give et foder 2-4 uger for at kunne vurdere effekten for din kat. Ideelt set bør din kat følge en elimineringsdiæt i 6-8 uger. Det betyder, at din kat ikke må spise andet end det ordinerede foder i denne periode.
Symptomerne skal forsvinde på foderet – eller i det mindste blive mindre.
Din kat kaster op på grund af en underliggende sygdom
Der er mange sygdomme, der kan gøre en kat kvalm og få den til at kaste op. Tænk for eksempel på:
- Nyresvigt
- Leverproblemer
- Bugspytkirtelbetændelse
- Hyperthyreoidisme
- Tumorer
Kaster din kat op og har den også andre symptomer eller udviser unormal adfærd? Så tag til dyrlægen for et sundhedstjek!
Har du stadig spørgsmål om opkast hos katte? Så kontakt os på [email protected].