Menu

Hvorfor er sandfluer farlige for hunde?

Skrevet af Anouk |

Sandfluer er irriterende insekter (myg), som kan forårsage problemer for din hund. Sandfluer må ikke forveksles med sandlopper. Sandlopper i Nederlandene er faktisk helt harmløse.

Golden Retriever kigger ud af et bilvindue

De er hovedsageligt aktive om natten og behøver ikke at suge blod for at overleve. De bider altså kun i selvforsvar. Dette i modsætning til sandlopper, der lever i tropiske områder som Mellem- og Sydamerika, Afrika, Indien, Pakistan og Caribien. Disse lopper graver sig ind i huden for at få et blodmåltid og kan forårsage alvorlige hudinfektioner og overføre sygdomme som stivkrampe.

Selvom disse sandlopper er meget ubehagelige, handler denne artikel om sandfluer. Disse findes i Middelhavsområdet og kan overføre sygdomme til din hund.

Hvad er faren ved sandfluer for din hund?

Sandfluer findes i lande omkring Middelhavet. Tænk på Portugal, Spanien, Italien, Grækenland og Frankrig, men også Tyrkiet, Marokko, Egypten, Tunesien, Malta og Israel. Sæsonen for sandfluer varer cirka fra maj til og med oktober. I denne periode er der størst risiko for, at din hund bliver stukket af disse irriterende myg. Sandfluer er særligt aktive i tusmørket. Disse sandfluer er farlige, fordi de kan overføre sygdommen Leishmania.

Leishmania er en sygdom, der er vanskelig at diagnosticere på grund af uklare symptomer. Derudover er sygdommen også vanskelig at behandle.

Leishmania hos hunde

Leishmania er altså den sygdom, der kan overføres af sandfluer. Hvis din hund først har fået Leishmania, slipper den aldrig af med parasitten igen. Parasitten vil forblive i kroppen. Man kan kun behandle de eventuelle symptomer. Det er derfor ekstra vigtigt at forebygge, at din hund bliver smittet med Leishmania!

Som nævnt før, giver Leishmania ofte uklare symptomer. Oftest ser vi ændringer i huden:

  • Hårtab på ørerne, omkring øjnene og næsen
  • Vægttab trods god appetit
  • Hudbetændelse
  • Unormale negle på grund af hyperkeratose

Leishmania kan også give problemer i forskellige organer. Dette kan føre til symptomer som:

  • Opkast og diarré
  • Feber
  • Blodmangel
  • Ledbetændelse

Fordi symptomerne er meget uspecifikke, tager det ofte længere tid, før diagnosen stilles. Det kan også tage måneder, før din hund bliver syg efter at være blevet smittet med Leishmania. Informer altid din dyrlæge, hvis din hund har været i udlandet! Leishmania vil da hurtigere blive betragtet som en mulig årsag. En blodprøve kan bekræfte diagnosen.

Hvordan behandles Leishmania hos hunde?

Jo tidligere behandlingen påbegyndes, jo mindre skade gør parasitten, og jo bedre er chancen for bedring. Allopurinol eller milteforan anvendes som medicin til at bekæmpe selve Leishmania. Derudover kan der gives symptomatisk behandling for at lindre eksisterende symptomer. Det giver kun mening at behandle en hund, hvis den faktisk har symptomer på Leishmania. Parasitten kan nemlig også være til stede uden at give symptomer. I sådanne tilfælde handler det om at støtte hundens immunforsvar, for eksempel med Phytonics Immu Boost Pro, i håb om at forhindre, at en aktiv infektion udvikler sig.

Ofte anbefales det at teste din hunds blod for Leishmania hver sjette måned, så infektionen kan opdages hurtigt, hvis den bliver aktiv igen.

Hvordan kan du forebygge Leishmania hos din hund?

Leishmania overføres altså af sandfluer. Du kan derfor forebygge infektion ved at beskytte din hund mod disse sandfluer. Der findes forskellige produkter til dette formål, såsom Adimere loppehalsbåndet, Scalibor halsbåndet eller Tick-Off loppe- og flåthalsbåndet. Foretrækker du pipetteprodukter, er Vectra 3D eller Advantix et godt valg. Da hjerteorm også ofte forekommer i områder med sandfluer, anbefales det også at beskytte din hund mod dette, hvis den skal med til udlandet. Til dette formål kan du bruge ormemidler som Milbemax og No Worm Pro. Du kan også vælge en samlet løsning som Elanco Forebyggelsespakke.

Da beskyttende produkter aldrig virker 100 %, anbefales det desuden at holde hunden indendørs i tusmørket.

Har du spørgsmål om sandfluer og Leishmania? Kontakt os via [email protected].