Menu

Hvor ofte skal din hund have ormekur?

Vi bliver ofte spurgt, hvor mange gange du skal give en ormekur til din hund. For at svare på dette skal du vide, hvorfor du skal give din hund en ormekur, og også mod hvilke orme. I denne artikel svarer vi på de oftest stillede spørgsmål, når det kommer til en ormekur til din hund.

Hund med familie

Hvorfor skal din hund have ormekur?

Dette er måske det vigtigste spørgsmål at stille først. Selvfølgelig giver du en ormekur til din hund, fordi du ønsker at din hund ikke skal have orme, da det kan forårsage helbredsproblemer. Eksempelvis kan dyr få diarré, hosteproblemer og tabe sig grundet ormeinfektion. En anden grund til at give din hund en ormekur, er det faktum at orme, som kan findes hos hunde også kan transmitteres til mennesker. I bund og grund giver du en ormekur til hunde for at passe på din hund, dig selv, din familie og dit livsmiljø, så risikoen for ormeinfektion hos mennesker formindskes.

Orme der kan forekomme hos din hund er spolorm, bændelorm og lungeorm.

For mennesker er spolorme særligt farlige, fordi laverne af disse orme vandrer gennem kroppen og ender i øjnene, hjernen og rygmarven. Hvis laverne passerer gennem lungerne, kan der opstå bronkitissymptomer. Bændelorme er også skadelige for mennesker på grund af de cyster, der kan dannes i leveren og lungerne.

Hvor mange gange om året skal din hund have ormekur

Hvor ofte du bør give en ormekur til en hund afhænger af nogle forskellige faktorer. Dette kan derfor variere fra dyr til dyr. Under alle omstændigheder bør du tænke på hundens levemiljø, mad og adfærd. Stil dig selv følgende spørgsmål:

  • Kommer din hund i kontakt med andre hunde eller potentielt forurenede miljøer, såsom parker, legepladser og sandkasser?
  • Spiser din hund råt kød?
  • Spiser din hund snegle?
  • Jager eller spiser din hund fugle eller andre små dyr?
  • Bor du i et område, hvor bændelorme forekommer?

Afhængigt af de ovenstående spørgsmål, kan din hund klassificeres i en risikogruppe. Ormefrekvensen kan derfor variere fra 1-2 gange om året mod spolorm, når din hund ikke er blandt andre dyr så ofte. Hvis din hund er en højrisiko hund, så skal den have en kur op til 12 gange om året mod bændelorm og spolorm. Leder du efter en praktisk måde at finde ud af, hvor ofte man giver en ormekur til en hund? Så brug vores ormekursguide.

Hvis du leder efter mere generelle råd, er det klogt at give ormekur til alle hunde 4 gange om året. Dette kan gøre en forskel for niveauet af forurening af miljøet med ormeæg. Det betyder at chancen for, at andre dyr og mennesker bliver inficeret med orme er meget mindre. Det er vigtigt at behandle alle dyr i en husstand på samme tid.

Hvordan kan du se at din hund har orme?

Du kan bestemt ikke altid se, at din hund har orme. Ved en alvorlig bændelormsinfektion kan man nogle gange se bændelormsstykker omkring anus . Disse ligner små ris korn. Det er vigtigt at tjekke din hund for lopper, da det kan være en af årsagerne til bændelorm.   Ofte ser man ikke en orme infektion udenpå, hvilket betyder at de symptomer som din hun kan vise (f.eks. diarré eller hoste) ofte ikke er særlig specifikke. En afføringsundersøgelse kan bekræfte en orme infektion. Du kan få foretaget en undersøgelse hos dyrlægen.

Hvor ofte og med hvad skal hvalpe have ormekur?

Op til 6 måneders alderen bør du give en ormekur til din hvalp oftere, end en voksen hund. Rådet er at give en ormekur til både moderhunde og hvalpe hver anden uge fra 2 ugers alderen til 2 uger efter fravænning. Fra da af månedligt indtil de er 6 måneder gamle. Fra det øjeblik kan ormekursguiden bruges til at bestemme ormekursfrekvensen.

Hvalpe falder i en anden kategori end voksne hunde, når det kommer til ormekure. Hvalpe kan få flere bivirkninger fra en orme infektion, dermed kan de også hurtigere blive smittet. Hvalpe kan blive smittet i maven mens moren er gravid, hvis hun har orme. Derudover kan de også blive smittet ved amning. Vær opmærksom på at bruge produkter der er egnet til hvalpe.

Hvor hurtigt virker en ormebehandling til hunde?

En ormekur virker så længe at den er i tarmen. I tarmen dræber ormekuren voksne orme, og ofte også larver der er i udvikling. Da meget unge larver ofte ikke dræbes, kan det være nødvendigt at gentage behandling efter 2-3 uger. Det er nyttigt, hvis du på forhånd ved at din hund har orme. Så snart ormekuren er udskilt, så er effekten også væk. Du bør derfor også tage højde for, at en hund nemt kan smitte sig selv igen. Hunde har stor risiko for at blive smittet igen fra at spise råt kød, jage, have meget kontakt med andre hunde osv. Derfor kan det være en god idé at give en ormekur til hunde regelmæssigt. Ormekursguiden kan hjælpe dig med dette.

Vær opmærksom på at du nogle gange kan finde orme i din hunds afføring efter en ormekur, men det ser du ikke altid.

Kan min hund blive syg af ormekuren?

Husk altid på, at en hund kan reagere på ormemidlet. Normalt kan bivirkninger på dette være opkastning eller diarré. Hvis din hund kaster op efter at tabletten eller den flydende ormekur er givet, skal du kontakte din dyrlæge for at drøfte om det er nødvendigt at gentage behandlingen med eller uden et andet produkt.

Nogle hunderacer er mindre modstandsdygtige over for visse aktive stoffer i ormemidler. Disse hunde kan endda vise hjernesymptomer. Dette drejer sig om hunderacer, der har risiko for en bestem genfejl, kaldet MDR1-genfejlen. Hunde der er tilbøjelige til denne genfejl omfatter collier, australske hyrder, australske kvæghunde, tyske hyrder, bobtails, hvide schweiziske hyrder og visse greyhound-racer.

Hvordan giver jeg min hund ormekursprodukter?

Ormekure til hunde er ofte i form af tabletter eller semi-flydende middel, som du skal give på 1 gang, eller nogle gangei 2-3 dage. Du giver disse stoffer i munden. Det er ofte lige meget, om du giver det med eller uden mad. Dette afhænger normalt af, hvor let du kan give din hund medicin. Læs altid indlægssedlen omhyggeligt.

Hvad kan jeg selv gøre for at forhindre ormeinfektion?

Der er en række foranstaltninger, som du selv kan tage udover en regelmæssig ormekur til din hund, for at reducere og/eller forhindre risikoen for orme infektion hos dit dyr, dig selv, din familie og dit miljø.

  • Ryd op i din hunds afføring så meget som muligt. Bortskaf afføring sammen med restaffaldet eller i de særlige skraldespande til hundeaffald. Læg det ikke i grøntsagsaffaldet eller på kompostbunken og skyl det ikke ned i kloakken. Det kan medføre at eventuelle ormeæg kan vende tilbage til miljøet i befinder jer i.
  • Dæk en sandkasse til når den ikke er i brug, og lad ikke din hund lave afføring på en legeplads hvor børn leger. Udskift sandet i sandkassen 1-2 gange om året.
  • Vask dine hænder regelmæssigt, og lær dine børn at gøre det samme. Sørg for at vaske dine hænder før du spiser.
  • Brug handsker, hvis du arbejder i haven.
  • Vask frugter og grøntsager før spisning.

Har du spørgsmål til denne artikel? Kontakt venligst veterinaer@medpets.dk