Menu

Honning-salve til sårheling hos både mennesker og dyr

Skrevet af Sjoerd |

Honning-salve har været brugt i århundreder til at støtte heling af sår og reducere betændelse. Honning har nemlig antibakterielle og svampedræbende egenskaber, hvilket gør det ideelt til sårpleje. Honning-salve kan bruges både til mennesker og dyr.

Duitse herder ligt in bladeren

Hvad er honningsalve?

Honningsalve er en gel baseret på honning. Salven er hudvenlig og hjælper med at lukke såret hurtigere. Dog er ikke al honning egnet til at hele huden. Kommerciel honning fra supermarkedet er for eksempel ikke velegnet. Honning er et naturprodukt, hvilket betyder, at sammensætningen kan variere afhængigt af vejrforhold og forarbejdning.

Hvad er honningsalve godt til?

Hvad kan honningsalve bruges til? Honningsalve kan anvendes til forskellige hudproblemer. Den bruges ofte til sårpleje – især hvis såret er inficeret med bakterier. Den kan også anvendes ved hudirritationer, eksem eller ar.

Ønsker du at bruge honningsalve til sårheling, anbefales det at påføre salven i betændelsesfasen – altså i de første dage efter at såret er opstået.

Er såret inficeret med bakterier? Så er honningsalve et oplagt valg. Honning har en bakteriedræbende virkning på grund af det høje osmotiske tryk. Det trækker vand ud af bakterier og væv, hvilket får bakterierne til at dø.

Relevante produkter

Har honning-salve en antiinflammatorisk virkning?

Ja, honning-salve har antiinflammatoriske egenskaber og er derfor særligt velegnet til behandling af sår og hudirritationer. Honningens antibakterielle og svampedræbende virkning hjælper med at reducere betændelse og støtter hudens naturlige helingsproces.

Derudover neutraliserer den den ubehagelige lugt, der ofte opstår ved sår, og holder huden fugtig. Den kan også hjælpe med at mindske ardannelse.

Lindrer honning-salve kløe?

Ja, honning-salve kan virke kløestillende – især ved hudirritation og eksem. Salven blødgør og fugter huden og mindsker behovet for at klø, hvilket forebygger yderligere hudskade.

Kan honning-salve bruges på åbne sår?

Honning-salve kan trygt anvendes på åbne sår, så længe såret er rengjort grundigt inden påføring. Takket være de antibakterielle egenskaber hjælper honning-salve med at forebygge infektion og understøtter helingen – især i de første dage, hvor betændelse er mest udtalt.

Det skal dog nævnes, at salver ofte ikke hæfter så godt på fugtige overflader, da de ofte er baseret på vaseline. I sådanne tilfælde kan det være bedre at vælge en gel eller bandage, for eksempel Algivon Manuka Alginate bandage.

Hvor ofte må man smøre med honning-salve?

For optimal sårpleje bør såret først skylles grundigt med vand, hvorefter salven kan påføres. Brug salven 1–2 gange dagligt på såret eller huden. Hvis huden er irriteret, bør salven masseres godt ind. Såret eller det behandlede område kan dækkes med en forbinding eller plaster.

Hvad er Manuka-honning?

Manuka-honning er en monofloral honning fra New Zealand. “Monofloral” betyder, at bierne udelukkende samler nektar fra én plante – i dette tilfælde Manukaen. Manuka-honning er kendt for sine helbredende egenskaber. Den er filtreret og steril, hvilket gør den velegnet både i og på sår. Den kan desuden bruges sammen med Algivon Manuka Alginate bandage for at hjælpe med fjernelse af dødt væv.

Hvad gør Vetramil honning-salve?

Vetramil honning-salve kombinerer honning med æteriske olier, som blødgør huden og mindsker udtørring. Olierne fremmer hudens evne til at hele og beskytter samtidig mod infektion. Vetramil er velegnet til behandling af sår, hudirritation og tør eller revnet hud. Til mere specifikke behov findes også produkter som Vetramil Derma Shampoo, som er udviklet til sart hud.