Menu
Rabatter på op til 20 % Læs mere

Homøopati til hunde og katte

Skrevet af N |

Homøopati er en gammel behandlingsmetode, som – ligesom hos mennesker – også kan anvendes hos hunde og katte, som supplement til den ‘almindelige’ veterinærmedicin. Virkningsmekanismen bag homøopati er endnu ikke videnskabeligt veldokumenteret. Derfor må homøopatiske (dyre)lægemidler ifølge lovgivningen ikke angives med en specifik indikation for brug, og kun et begrænset antal dyrlæger benytter denne alternative – eller rettere sagt komplementære – behandlingsform. Det skyldes blandt andet også, at homøopatisk veterinærmedicin ikke er en del af den almindelige dyrlægeuddannelse. I denne blogartikel forklares det, hvad homøopati præcis er, og hvilke muligheder der findes inden for veterinærmedicin ud over den konventionelle behandling.

Urter og morter

Standardbehandling hos hunde og katte

Før den ‘almindelige’ behandling af kæledyr påbegyndes, er det nødvendigt at stille en diagnose. Baseret på denne diagnose kan en behandling igangsættes, og der kan også gives et skøn over prognosen for dyret.

Denne konventionelle veterinærmedicin er baseret på videnskabelig forskning.

Homøopati til kæledyr

Homøopati er en alternativ behandlingsform, hvor dyrets naturlige immunforsvar stimuleres. Hele dyret er i centrum – ikke kun den syge del. Et homøopatisk lægemiddel til dyr anvendes som et naturligt stimulus for at bringe kroppen tilbage i balance. Her bruges princippet om hormese eller similia – altså princippet om lighed. Det betyder, at et stof i lave fortyndinger siges at hæmme vævets vitalitet (altså gøre det sygt), mens det i høje fortyndinger skulle stimulere vitaliteten (altså gøre det raskt).

Homøopati er ofte baseret på erfaring med anvendelsen.

Selv ved homøopatisk behandling giver det god mening først at stille en diagnose gennem diagnostik, f.eks. urinprøve, blodprøve og billeddiagnostik. Supplerende undersøgelser som biore­sonanstests, akupunktur mv. kan derefter overvejes – men ikke som primær metode.

Hyppigt anvendte homøopatiske produkter i veterinærmedicin er produkter fra Heel, såsom Traumeel.

Bivirkninger ved behandling

Både konventionelle og homøopatiske behandlinger kan have bivirkninger. For homøopati gælder det ikke altid, at “hvis det ikke hjælper, så skader det heller ikke”. Hvis det forkerte middel gives til det forkerte dyr, kan der nemlig opstå gener. Også konventionel medicin kan give bivirkninger, men det er langt fra altid tilfældet. Det skyldes ofte, at den aktive ingrediens i et veterinærlægemiddel virker bredere end kun på det tilsigtede problem. Medicinen er grundigt undersøgt for effektivitet, sikkerhed og dosering. Der anvendes brede sikkerhedsmarginer mellem den effektive dosis og en overdosis. Bivirkninger er som regel beskrevet i indlægssedlen, da det er lovpligtigt. Der skal også tages højde for individuel overfølsomhed. Hvert dyr reagerer forskelligt.

Integreret veterinærmedicin til din hund eller kat: Det bedste fra alle behandlingsformer

Dyrlæger arbejder ofte på baggrund af erfaring og ikke altid kun på videnskabeligt grundlag. Målet med enhver veterinær behandling bør være at vælge den mest effektive, sikre og holdbare behandling for dyret.

Alle behandlingsformer har deres begrænsninger, og derfor er det godt, at forskellige tilgange kan eksistere side om side. Det gør det muligt at finde den bedste løsning til at støtte dyrets trivsel og sundhed – tilpasset det enkelte individ.

Homøopati er ikke altid anvendelig. Hvis dyrets selvhelbredende evne ikke længere fungerer, er en homøopatisk behandling ikke meningsfuld. Der skal også være tilstrækkeligt med symptomer hos hunden eller katten til at kunne vælge det rigtige homøopatiske middel.

Ud over homøopati findes der også et bredt sortiment af fytoterapi og ortomolekylære kosttilskud til dyr. Fytoterapi bruger plantens naturlige egenskaber til heling. Tænk f.eks. på produktserien Puur. Ortomolekylære kosttilskud er baseret på bl.a. vitaminer, mineraler, aminosyrer og fedtsyrer, og bruges til at genoprette fysiske mangler – som Phytonics Multivit. Fytoterapi og ortomolekylære tilskud kan ligesom klassisk homøopati spille en vigtig rolle i behandlingen af dyr.

Relevante produkter