Blæreproblemer hos hunde
Skrevet af Edith |
Blæreproblemer forekommer ofte hos hunde. Der kan være forskellige årsager, men symptomerne ligner ofte hinanden.

De mest almindelige blæreproblemer hos hunde er:
- Blærebetændelse
- Blæregrus
- Blæresten
I denne blog gennemgår vi symptomerne på blæreproblemer, hvordan en diagnose stilles, og hvordan du kan støtte din hund.
Hvad er symptomerne på blæreproblemer hos min hund?
Som nævnt har de fleste blæreproblemer lignende symptomer:
- Hyppig vandladning i små mængder
- Øget trang til at tisse, men der kommer ikke altid urin
- Blod i urinen
- Smerte ved vandladning
- Lugtende urin
- Hyppig slikken/soignering af kønsdelene
Nogle hunde bliver også inkontinente eller begynder at drikke og tisse mere.
Hvordan ved jeg, hvilket blæreproblem min hund har?
Diagnosen stilles ofte ved hjælp af en urinprøve. Da symptomerne på blæreproblemer ofte ligner hinanden, men behandlingen varierer afhængigt af problemet, er det vigtigt at få stillet en korrekt diagnose hos dyrlægen. Urinundersøgelse er det første skridt. Det er dog vigtigt, at urinen opsamles rent og er frisk.
Nogle gange giver urinundersøgelsen ikke en tydelig årsag. I så fald vil dyrlægen undersøge hunden nærmere og eventuelt foretage yderligere undersøgelser i form af et røntgenbillede eller en ultralydsscanning af blæren.
Hvordan behandles et blæreproblem hos min hund?
Behandlingen afhænger helt af årsagen.
Hvordan behandles en blærebetændelse?
Ved en blærebetændelse er der tale om en betændelsestilstand i urinvejene. Hos hunde er det næsten altid en bakteriel infektion. Derfor behandles en blærebetændelse hos hunde som regel med antibiotika. Afhængigt af, hvor meget smerte hunden udviser, kan der også gives smertestillende medicin.
Hvis en hund ofte døjer med blærebetændelse, kan understøttende foder anbefales – for eksempel Royal Canin Urinary Care. Der findes også kosttilskud, som kan støtte hunde, der er særligt følsomme over for blærebetændelse – såsom Dr. Ann’s Urinary Care.
Dr. Ann’s Urinary Care til din hund
En blærebetændelse forekommer ofte hos hunde – og skyldes som regel bakterier. Dr. Ann’s Urinary Care kan, som supplement til eventuel medicinsk behandling fra dyrlægen, hjælpe med at genoprette et sundt blæremiljø. Tranebær i produktet gør det sværere for bakterier at binde sig til blærevæggen. C-vitamin bidrager til et godt immunforsvar, og Solidago virgaurea (gyldenris) virker naturligt betændelseshæmmende.
Hvordan behandles blæregrus hos hunde?
Det afhænger af, hvilken type blæregrus der er fundet hos din hund. Blæregrus opstår, når mineraler, der naturligt findes i hundens urin, begynder at krystallisere. Hvis der er for mange mineraler i blæren (meget koncentreret urin), kan det udvikle sig til blæregrus og i værste fald danne blæresten.
Blæregrus og -sten kan i værste fald blokere urinvejene. Det forårsager stærke smerter hos hunden, og hvis den slet ikke kan tisse, kan det være meget farligt.
Blæregrus kan ofte behandles med en særlig diæt – for eksempel Royal Canin Urinary S/O. Hvis din hund har egentlige blæresten, er det ofte nødvendigt først at få dem fjernet ved en operation. Afhængigt af typen af blæresten kan man derefter finde den bedste måde at forebygge, at problemet opstår igen.
Der findes kosttilskud, som kan støtte et sundt blæremiljø – for eksempel Puur Urogeni.
Støtte en hund med blæreproblemer
Ved alle typer blæreproblemer gælder det, at det er en fordel at øge hundens væskeindtag. Sørg derfor altid for at opmuntre din hund til at drikke. I nogle tilfælde kan det også hjælpe at skifte til vådfoder.
Sørg også for, at hunden får mulighed for at tisse regelmæssigt og ikke skal holde sig for længe. Når hunden får nok væske og tisser jævnligt, bliver urinen mindre koncentreret og indeholder færre mineraler, der kan danne blæregrus. Samtidig skylles bakterier lettere ud, hvilket mindsker risikoen for blærebetændelse.
Har du mistanke om, at din hund ikke kan tisse? Kontakt da straks din dyrlæge!
Har du flere spørgsmål? Så er du velkommen til at kontakte os på [email protected].