Menu

Behandling af hudproblemer hos din hund

Skrevet af Edith |

Flere og flere kæledyr får problemer med huden. Symptomerne kan variere fra kløe til bare pletter, skæl, rødme og endda sår. Det kan være svært at få hudproblemer under kontrol, fordi der er mange forskellige årsager til hudkløe og irritation.

hond-liggend-in-het-bos

Der findes mange forskellige kosttilskud og hudplejeprodukter, som er udviklet til at støtte din hunds hud og pels. For at undgå at købe et produkt, der slet ikke virker for netop dit dyr, er det en god idé først at finde ud af, hvad årsagen til problemet er.

Herunder gennemgår vi de trin, du bør følge, hvis din hund har kløe og hudproblemer.

Relevante produkter

Tjek for lopper og loppeallergi

Lopper er langt den hyppigste årsag til kløe og hudproblemer hos hunde og katte. Især hvis dit dyr er allergisk over for loppebid, behøver du ikke at finde levende lopper på pelsen – dyret kan stadig have kløe. Kløen sidder ofte på ryggen og ved haleroden. For at udelukke lopper som årsag til kløen, er en grundig loppebehandling med et egnet produkt nødvendig.

Se vores brede udvalg af loppe- og flåtmidler til hunde.

Tjek for hudinfektioner

En inficeret hud kan også give kløe. Når hudens normale barriere bliver forstyrret, kan bakterier og gærsvampe, som normalt findes på huden, begynde at formere sig for meget og skabe yderligere problemer. Produkter med klorhexidin kan ofte hjælpe med at få denne overvækst under kontrol igen. Det findes f.eks. i shampooer som Dr. Ann’s Chlorhexidine Shampoo. Din dyrlæge kan tage et hudaftryk og undersøge det i mikroskop for at se, om bakterier og gær spiller en rolle – og for at undgå unødvendig behandling.

Udelukkelse af mideinfektioner

Mider kan også forårsage hudproblemer. Det kan for eksempel være pelsmider og skabmider, men også unghundeskab (Demodex). Dyrlægen kan tage hudskrab og undersøge dem i mikroskop for at se, om der er mider til stede. Hvis det er tilfældet, skal de behandles med et egnet produkt. Især ved demodex kan behandlingen være udfordrende.

Udelukkelse af svampeinfektioner

Svampe kan også være en årsag til pelsproblemer. Ofte uden kløe, men forstyrrelser i hudens barriere kan sagtens føre til kløe. Svampe bør udelukkes med en svampekultur, som din dyrlæge kan tage. Hudsvampe er svære at behandle, men de er meget smitsomme. Derfor er det vigtigt at få afklaret, om de spiller en rolle i symptomerne.

Hvis hudinfektioner er udelukket, kigger man ofte på allergier som næste skridt. Loppeallergi er noget, der ofte bliver taget op allerede i den første fase af udredningen.

Udelukkelse af foderallergi

Foderallergi er ikke den mest almindelige form for allergi hos hunde, men det er en type, hvor der findes diagnostiske muligheder. Ved foderallergi reagerer dyret på bestemte proteiner i foderet. Det kan være både animalske og vegetabilske proteiner.

Hos hunde er de mest almindelige proteiner, der udløser en reaktion:

  • Oksekød
  • Mælkeprotein
  • Kylling
  • Hvede
  • Soja
  • Lam

En foderallergi kan testes ved hjælp af en eliminationsdiæt. Det er en diæt baseret på proteiner, som dyret ikke kender i forvejen, eller med hydrolyserede proteiner. Hydrolyserede proteiner er proteiner, der er blevet opdelt i mindre dele. Jo mindre stykkerne er, desto mindre er risikoen for en allergisk reaktion. En diæt, der ofte bruges med hydrolyserede proteiner, er Royal Canin Anallergenic. Ikke alle diæter med hydrolyserede proteiner er egnede som eliminationsdiæt, da ordet ‘hydrolyse’ ikke fortæller noget om graden af hydrolysering. Det er derfor vigtigt, at du altid søger rådgivning hos din dyrlæge, før du går i gang med en eliminationsdiæt.

Ved en eliminationsdiæt gives denne diæt i minimum 6-8 uger. Hvis kløen aftager i denne periode, skal du efterfølgende “provokere” med det gamle foder. Kommer symptomerne tilbage, er en foderallergi bekræftet. Bliver symptomerne væk, har din hund ikke en foderallergi.

Når en foderallergi er bekræftet, kan du fortsætte med det foder, der blev brugt under eliminationsdiæten. Du kan også vælge at finde et andet (ofte billigere) foder, som din hund ikke reagerer på. Det er typisk et hypoallergent foder med hydrolyserede proteiner, såsom Vetality Hypoallergenic eller Royal Canin Hypoallergenic. Et andet alternativ kan være et foder med mindre kendte proteiner fra én enkelt kilde, for eksempel TROVET Hypoallergenic Horse (HPD) Hund eller Hill’s Derm Complete – Prescription Diet – Canine.

Atopi eller miljøallergi

En miljøallergi eller atopi er en almindelig form for allergi hos hunde. Desværre er det også den mest udfordrende type at undersøge. Diagnosen stilles nemlig ved at udelukke alle andre mulige årsager til hudproblemer. Det betyder, at man ofte skal igennem et længere udredningsforløb. Der findes supplerende diagnostiske tests, såsom en blodprøve eller en hudtest, som kan understøtte diagnosen og hjælpe med at finde den rette behandling.

Støtte til en hund med hudproblemer

Behandlingen af hudproblemer afhænger delvist af årsagen. Men kan dog altid støtte en hund med hudproblemer med særligt foder eller kosttilskud.

Støtte hunde med foder

Hill’s Prescription Diet Derm Complete er for eksempel et foder, du kan give ved hudproblemer – faktisk uanset årsagen til problemet. Takket være tilsætningen af Histaguard Complex og brugen af én animalsk proteinkilde (æg) og én kulhydratkilde (bryggris) støtter det huden og hjælper samtidig med at forebygge overfølsomhedsreaktioner og allergier.

Vetality Skin Support – Hundefoder kan også være et rigtig godt valg til at forbedre hudens og pelsens kvalitet.

Støtte hunde med kosttilskud

Der findes også kosttilskud og hudplejeprodukter, som du næsten altid kan bruge ved kløe og hudproblemer. Tænk for eksempel på Puur Derma, Pet’s Relief Atopi-3 og Redonyl Ultra.

Udvendig støtte til hunde

Udvendigt kan du bruge understøttende shampooer og mousser, såsom Douxo Calm, eller fugtgivende pipetter som Allerderm Spot-on. Disse produkter hjælper med at berolige huden og styrke hudbarrieren, så huden mister mindre fugt og ikke tørrer så let ud. Linkskin er et kosttilskud, der kan hjælpe med at genoprette hudens mikroflora.

Ud over kosttilskud kan det være nødvendigt, at din dyrlæge ordinerer kløestillende medicin.

Vi forstår, at det kan være svært selv at finde den rette støtte til din hund. Du er altid velkommen til at tale med din dyrlæge for at finde den bedste løsning. Du kan også stille os dit spørgsmål via dyrlæ[email protected] – så vil vi gøre vores bedste for at hjælpe dig videre.