Menu
Rabatter på op til 25% Læs mere

At få din hund kastreret eller steriliseret?

Skrevet af Milou |

Kastration og sterilisering er udtryk, der ofte bruges i flæng, når det handler om at gøre din hund ufrugtbar. Men hvad er egentlig forskellen? Og hvad er fordele og ulemper ved disse indgreb? Det kan du læse alt om i denne blogartikel!

hund løber gennem græsset

Forskel mellem kastration og sterilisering
Begreberne kastration og sterilisering bruges ofte forkert. Kastration bruges typisk om hanhunde og sterilisering om hunhunde. Dette er dog ikke korrekt, da kastration kan udføres på både han- og hunhunde. Kastration indebærer fjernelse af testikler eller æggestokke. Ved kastration af hunhunde kan livmoderen også fjernes, men dette er ikke nødvendigt, medmindre den er unormal eller giver problemer. Ved sterilisering fjernes testikler eller æggestokke ikke, men sædlederne eller æggelederne afbrydes. Dette har udelukkende effekt på frugtbarheden. Hormonproduktionen fortsætter, og det samme gør dens indflydelse på adfærd og sundhed. Derfor udføres sterilisation alene næsten aldrig i Danmark. Hunde – både hanhunde og tæver – bliver derfor næsten altid kastreret.

Relevante produkter

Positive effekter af kastration for din hund

Kastration har indflydelse på din hunds sundhed. Din hund bliver ufrugtbar, fordi kønshormoner, æg og sædceller forsvinder. Kastration forhindrer dermed uønsket formering og hvalpekuld. Ud over ufrugtbarhed har kastration også andre effekter på sundheden og adfærden:

Positive sundhedseffekter af kastration
Kønshormoner påvirker mange processer i kroppen. Når disse hormoner forsvinder som følge af kastration, kan det medføre følgende sundhedsmæssige fordele:

Hanhunde

  • Beskytter mod godartet prostataforstørrelse.

  • Mindsker risikoen for kronisk prostata betændelse, tumorer i perianalkirtlerne og perineal hernie.

  • Forebygger sygdomme i testiklerne såsom testikelkræft og betændelse i testikler og bitestikler.

Tæver

  • Mindsker risikoen for mælkekirteltumorer. Den beskyttende effekt er størst, hvis tæven kastreres før sin første løbetid og aftager med hver ny løbetid.

  • Mindsker risikoen for livmoderbetændelse. Dette gælder også, hvis kun æggestokkene fjernes, da betændelsen ofte opstår under hormonel påvirkning. Andre sygdomme i livmoderen som tumorer ses også sjældent efter kastration.

  • Mindre risiko for sukkersyge i en senere alder på grund af hormonpåvirkning.

  • Ingen løbetid og falsk drægtighed længere.

Positive effekter af kastration på adfærd
Hormoner påvirker hundens adfærd, især hos hanhunde. Efter kastration har hanhunde mindre tendens til at løbe væk eller opsøge tæver i løbetid. Det reducerer ofte hormonelt betinget aggression over for andre hanhunde, markering og “ridning”. Forskning viser, at tidspunktet for kastration påvirker, hvor positivt det virker på adfærden.

Negative effekter af kastration for din hund
Der er også nogle negative sundhedseffekter ved kastration:

Hanhunde

  • Øget risiko for prostatakræft. Denne sygdom er sjælden, men ofte ondartet. Visse racer som Bouvier har en øget risiko. Hvis en hanhund kastreres i en meget ung alder (ca. 7 uger), kan forhud, penis og penisben blive underudviklet.

Tæver

  • Inkontinens kan forekomme efter kastration. Racen har betydning – det ses hyppigere hos boksere, dobermanner og rottweilere. Også tidspunktet for kastration spiller en rolle. Risikoen for inkontinens er lavere, hvis tæven har haft en løbetid før kastration. Hvis kastration sker før første løbetid, er risikoen højere. Inkontinens behandles med medicin. Der er også øget risiko for eksempelvis betændelse i skeden hos tæver kastreret før første løbetid.

Både han- og hunhunde har øget risiko for overvægt efter kastration, da stofskifte og energibehov ændres. Det anbefales derfor at skifte til et light foder, der er egnet til kastrerede hunde. Hos visse racer med halvlange pelse kan pelsens kvalitet ændres – den bliver mere ulden, krøllet og sværere at rede. Racer som cocker spaniel, irsk setter, newfoundlænder og golden retriever er særligt tilbøjelige til dette.

Skal man kastrere eller ej?
Der er altså både fordele og ulemper ved at kastrere din hund. Medicinsk set kan det være en fordel eller en ulempe, og det varierer mellem han og hun samt mellem racer. Også alderen for kastration har betydning. Adfærdsmæssigt er der også plusser og minusser. Det er vigtigt at analysere din hunds adfærd først. Hvis problemadfærden ikke skyldes hormoner, hjælper kastration som regel ikke. Arvelighed, socialisering og opdragelse har også stor betydning for adfærd.

Hvad er den bedste alder for kastration?
Anbefalingerne kan variere. Vi anbefaler følgende:

  • Hanhunde: fra cirka 9 måneders alder, helst ikke før puberteten

  • Tæver: mellem første og anden løbetid

Er du i tvivl om kastration kan have negative konsekvenser for din hund? Tal altid med din dyrlæge først.

Alternativer til kastration
Til tæver findes der hormoninjektioner, der udsætter løbetiden og gør tæven midlertidigt ufrugtbar. Ved længerevarende brug har disse dog bivirkninger. Til hanhunde findes kemisk kastration med implantat. Det gør hanhunden midlertidigt ufrugtbar og giver mulighed for at vurdere effekten på adfærden, før du beslutter dig for en permanent kastration.

Hvis du overvejer kastration på grund af seksuel adfærd, findes der også kosttilskud som Puur Hypersex.

Efterpleje efter sterilisation eller kastration
Efter kastration skal din hund tage den med ro i cirka 10 til 14 dage, så såret kan hele. Hunden må ikke slikke på såret. Det anbefales derfor at bruge en beskyttende body eller krave. En body giver hunden større bevægelsesfrihed.

Hvor længe skal hunden bære en beskyttende body efter sterilisation?
Hvor længe din hund skal bære bodystockingen afhænger af såret og hunden. Hvis såret er lille og heler godt, kan body’en ofte fjernes efter 2–3 dage, medmindre hunden fortsat prøver at slikke. I så fald kan det være klogt at lade den blive på i nogle dage efter fjernelse af stingene, da det kan give irritation. Nogle hunde slikker stadig senere, ofte fordi de indvendige sting begynder at opløses.

En beskyttende body (eller krave) har primært til formål at forhindre, at hunden slikker direkte på såret. Så længe hunden slikker, bør såret beskyttes. Hold altid godt øje med såret. Ser det rødt ud, danner en bule eller siver væske, bør det altid tjekkes af dyrlægen.

Hvor længe er en hund fertil efter indgrebet?
Efter kastration kan en hanhund være fertil i cirka 6 uger, da der stadig findes sædceller i sædlederne. En tæve er ufrugtbar straks efter operationen.

Har du stadig spørgsmål efter at have læst denne artikel? Kontakt vores veterinærteam via [email protected].